Papageno Radio
Intermezzo Káli Gábor helyettesíti Fischer Ivánt a Budapesti Fesztiválzenekar mai Bartók-koncertjén

Káli Gábor helyettesíti Fischer Ivánt a Budapesti Fesztiválzenekar mai Bartók-koncertjén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fischer Iván egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a Budapesti Fesztiválzenekar március 23-i koncertjét a Müpában. A változatlan programot helyette Káli Gábor vezényli.

A Fischer Ivánt helyettesítő fiatal karmester, Káli Gábor is bejegyzést tett közzé facebook oldalán a beugrásról: „csodálatos, hogy ezt a leírhatatlanul jó zenekart vezényelhetem, ráadásul Bartók-programmal, a Müpában” – fogalmaz.

Ide kapcsolódik:
Káli Gábor: „A koncertre felkészített zenekart a pódiumon kell újjávarázsolni”  

Az általa átvett koncert első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók Béla által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit. Ehhez a lehető legautentikusabb partner csatlakozik: Sebestyén Márta – akinek édesanyja Kodály-tanítvány volt – személyes varázsával megfűszerezve, de változtatások nélkül adja elő a tradicionális magyar népdalokat.
Nem távolodik el teljesen a népi motívumoktól az est második fele sem, hiszen Bartókot egyetlen, balladisztikus operájának komponálása közben is mélyen foglalkoztatta a népzene. A kékszakállú herceg vára férfi és nő zaklatott párbeszéde, pszichológiai misztériumjáték, amely a férfilélek legmélyebb bugyraiba visz. E lélek sokban hasonlít Bartók melankóliába hajló, magányos karakteréhez.

Az Opera Today így írt a Budapesti Fesztiválzenekar előadásáról: „A zenekar a szivárvány minden színében tündökölt. Soha életemben nem hallottam megszólalni ennyi színt, amihez tökéletesen illeszkedett Cser Krisztián csodálatos, bársonyos basszusa.”

Cser Krisztián partnere ezúttal Vizin Viktória lesz: az elismert mezzoszopránt már a Covent Garden, a Carnegie Hall és a Metropolitan Opera közönsége is hallhatta.

(Via Müpa Budapest)

Promóció

Stream és színház

X
X