Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kéteurós pénzérmére kerül Leonardo egyik leghíresebb képe

Kéteurós pénzérmére kerül Leonardo egyik leghíresebb képe

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásával emlékeznek meg a tudós művész halálának 500. évfordulójáról a Rómában bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint.

- hirdetés -

„Leonardo Da Vincit egy éven át ünnepelni fogjuk Olaszországban és az egész világon” – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A mindenki által csak Leonardóként ismert tudós és művész

„olasz és egyben egyetemes zseni volt, akit az egész világon elismernek” – hangoztatta.

- hirdetés -

A kormányfő megjegyezte: Leonardo halhatatlanságát talán éppen az adja, hogy nincsen olyan terület, amelyben ne próbálta volna ki magát, és ne alkotott volna az irodalomtól a festészeten át a tudományok legkülönbözőbb ágáig.

Ide kapcsolódik:
Hogyan festette meg Leonardo tanítványa az első szédert?

Az 1519. május 2-án a franciaországi Amboise-ban elhunyt Leonardóról ötszáz kulturális esemény emlékezik meg. A kiállítások sora március 14-én kezdődött a római elnöki palota kiállítótermeiben nyílt Leonardo Da Vinci – A tudomány megelőzte a tudományt című tárlattal, amely június 30-ig látható. A torinói királyi palotában április 15-én nyílik a Leonardo Da Vinci – A jövőt megrajzolni című kiállítás, és ezzel egy időben a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci – Az ember a világ modellje című kiállítás.

Az egy éven át tartó programsorozat eseményei megtalálhatók ide kattintva.

Az olasz posta május 4-én négy bélyeget bocsát ki a Leonardo-emlékévre. Ugyanekkor az olasz jegybank kéteurós pénzérméket hoz forgalomba, amelyekre Leonardónak a Hölgy hermelinnel című festménye részletét verik. Az emlékév eseményei a Leonardo500 okostelefonos alkalmazással is követhetők.

Ide kapcsolódik:
Jön az első magyarországi Michelangelo-kiállítás

Az olasz külügyminisztérium támogatásával digitális kiállításokat és filmeket mutatnak be a világ olasz kulturális intézeteiben.  A programsorozat bemutatóján részt vevő Matteo Salvini olasz belügyminiszter bevallotta, hogy hiába milánói születésű, még sohasem látta Leonardónak a városban látható Utolsó vacsora című freskóját. Salvini megígérte, hogy az emlékév végére pótolja mulasztását.

A Leonardo-emlékévhez Európa számos városa csatlakozik: Párizsban május 2-án indul kezdődnek a programok Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő részvételével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!