Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Különleges bélyegen látható a felújított Román Csarnok

Különleges bélyegen látható a felújított Román Csarnok

Alkalmi bélyegblokkon örökíti meg a Magyar Posta a Szépművészeti Múzeum restaurált Román Csarnokát. A Kara György grafikusművész tervei alapján készült blokkból 70 ezer perforált és 4000 vágott változat készült.

- hirdetés -

A bélyegblokk áttekintő képet mutat a mintegy 900 négyzetméter alapterületű teremről. A borítékon a csarnok néhány ikonikus részlete szerepel, például Áron próféta szobra, aranyalmafa, páva, aranyozott oszlopfő és külön képen kiemelve a csodaszarvas. A boltozaton látható állatövi jegyek közül a bélyegzőn az oroszlán látszik.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Kapucsínófényben úszó gránitárnyalatok – 114 éve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum

Ahogy arról a Papageno is beszámolt, a Szépművészeti Múzeumnak a II. világháborúban megsérült termét, a Román Csarnokot 70 éven át raktárhelyiségként használták. Felületes felújításokon átesett ugyan, a mostani teljes körű rekonstrukciót követően azonban végre teljes pompájában nyitották meg a látogatók előtt. A keresztény és történeti elemeket ötvöző, historizáló falfestmények, a középkori művészetből inspirálódó szobor- és épületrészletek, a freibergi Aranykapu gipszmásolatának restaurálásán kívül a fűtés- és világításrendszer is teljes körűen megújult.

Jeles előadók, 2019 – forrás: filaportal.net

A posta idén alkalmi bélyegsorozaton köszönti születésének 100. évfordulója alkalmából Bessenyei Ferenc, Komlós Juci és Gábor Miklós előadóművészeket is. A bélyegsorozat címletei egyenként 100 ezer példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. A bélyegeken Bessenyei Ferenc (1919–2004) kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze, Komlós Juci (1919-2011) Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Nemzet Színésze és Gábor Miklós (1919-1998) Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész portréja látható.

(Via infovilag.hu)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.