Papageno Radio
Intermezzo Magyar filmes készíti a világ első bankjegy-animációját

Magyar filmes készíti a világ első bankjegy-animációját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező legutóbbi rövidfilmje, A Másoló (The Copyist) kizárólag fénymásolóval készült, és számos filmfesztiválon díjazták. Legújabb animációs alkotásának ugyancsak rendhagyó vizuális világot tervezett: a Midas útjához a világ minden pontjáról tömegesen szállítják a pénzt. De mit jelent ez pontosan?

Ez az animáció – a világon egyedülálló módon – kizárólag létező bankjegyek ábráiból áll össze. Minden egyes részlete és szereplője csak olyan elem, melyet egy valaha forgalomban lévő bankjegyre rárajzoltak.

A stáb együttműködött több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal, így több mint 3 év kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és szkennelt be a világ minden tájáról. 

Az így kapott ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket a virtuális térben animálják jelenetekké. A film blogján minderről részletes leírást találhatunk, emellett már látható néhány végleges kép is az animációból.

„Az egyik jelenet egy leopárd-támadást ír le. A ragadozó a dzsungelben egy karavánra támad. Milyen lépésekből állítjuk össze a kép kompozitját? Keresni kell olyan bankjegyeket, amiken szerepelnek a jelenet számára releváns elemek, majd ezeket megfelelő kontextusba kell helyezni a képen. Egy általános dzsungel illetve erdő hátteret még nem olyan bonyolult találni. Az 1945-ös belga kongói 500 frankos például egy ilyen bankjegy, így néz ki…” – ismertetik a folyamatot az alkotók.

Mivel a világon több mint 24 ezer bankjegy létezik, a stáb a mai napig folyamatosan a gyűjtők segítségét kéri, hogy újabb és újabb ábrákhoz juthassanak.

Ha valaki komolyabb bankjegy gyűjteménnyel rendelkezik, és szívesen bescannelné őket, ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot az alkotókkal.

(Via film.hu)

Promóció

X
X