Papageno Radio
Intermezzo Mátyás király kútja is látható a nagyszabású firenzei kiállításon

Mátyás király kútja is látható a nagyszabású firenzei kiállításon

A Budapesti Történeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai is szerepelnek az első Verrocchio–életmű-kiállításon. A 2019. március 9-én Firenzében, a Palazzo Strozziban és a Bargellóban megnyílt a Verrocchio, Leonardo mestere című kettős kiállítást, a Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója kapcsán tartott emlékév keretében rendezték.

A rendkívül nagy jelentőségű tárlaton a Verrocchio és műhelye által Firenzében Mátyás királyunknak Budára készített carrarai márványkút három töredékét állították ki. Az első töredéket Ferenczy István, a 19. századi szobrászat nagy alakja találta az 1830-as években a Várnegyedben, az Országház u. 14. számú ház telkén. A második töredék Garády Sándor tabáni ásatásán került elő 1938-ban. A harmadik, feliratos töredék 2014-ben Papp Adrienn régész ásatásán került napvilágra a Budai Vár területén, a karmelita kolostortól északra.

Ide kapcsolódik:
Leonardo és Rembrandt éve – 10 kihagyhatatlan kiállítás 2019-ben

Francesco Caglioti, a firenzei reneszánsz szobrászat kiemelkedő kutatója, a kiállítás egyik kurátora 1994-ben publikálta a római Corsini-levéltár egy kézirata alapján firenzei reneszánsz szobrok egykori feliratait, köztük Angelo Poliziano epigrammáját, amelyet Mátyás király kútjának feliratául írt. A harmadik töredék szövegtöredékével és a kúttal foglalkozó Pócs Dániel művészettörténész igazolta, hogy az előkerült feliratban a Poliziano-féle epigramma részletét és így a kút újabb töredékét ismerhetjük fel.

Az utóbbi tény és egy, a márványkút anyagának elszámolásáról szóló 1488-ban kelt levéltári dokumentum végleg bebizonyította, hogy a márványkutat 1485-ig Verrocchio és műhelye elkészítette Mátyás számára, és azt Budára is szállították.

(Via btm.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!