Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Monumentális hiphop ünneppel veszi kezdetét a Budapest Park 8. évada

Monumentális hiphop ünneppel veszi kezdetét a Budapest Park 8. évada

Egy egészen egyedülálló, korszakokon és stílusokon átívelő, grandiózus all star koncerttel nyílik meg április 25-én a Budapest Park, ahol a hiphop szcéna krémje mutatja meg magát nagyzenekaros kísérettel.

Fellépők: Punnany Massif, Irie Maffia, Saiid, Hősök, Dopeman, Animal Cannibals, Follow The Flow, Mikee Mykanic, Sör és Fű, NKS, Q-Cee, Mr. Die, Vörösmarty téri Betyárok, Nart Orchestra.

Vezényel: Meggyes Ádám

- hirdetés -

- hirdetés -

A Punnany Massif zenekar az elmúlt évtizedben sokakkal megszerettette egyedi recept alapján kikevert hangzásvilágát. Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált ez az eredetileg egzotikusnak számító mixtúra, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hip-hop.

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát, mára a fesztiválok nagyszínpadain és a legnagyobb klubokban láthatjuk őket országszerte. De játszottak már Robbie Williams, Wiz Khalifa és Snoop Dog előtt is. Nem csoda, hiszen a reggae, hip-hop, rock és funk határait egymásba mosó banda igazi supergroup: nem csak a 4 frontember – Sena, Columbo, Kemon és Busa -, de a mögöttük álló zenekar is jócskán letett már a hazai és a nemzetközi zenei élet színpadára.

Az Irie Maffia népszerűségét olyan mérföldkövek is bizonyították, mint a 2013-ban megjelent Nagyon jó lesz lemez bulislágerei, a 2016-ban a Sziget himnuszának választott Easy As One Two Three, vagy a Bajnok című számuk sikere – ez utóbbi nemcsak a hazai sportolók körében vált népszerűvé, hanem a Bátor Tábor 15 éves Behind the Clouds kampányának is része volt.

A 2017-18-as évben a zenekar kezdeményezésére Wake Up című slágerük egy különleges kampány címadója lett: a Semmelweis Egyetemmel, az Apáczai Csere János Gimnáziummal és az Országos Mentőszolgálattal összefogva az ország gimnáziumait járják és ezidáig már több, mint 1000 diákot tanítottak meg a hivatalos újraélesztési protokollra.

Süveg Márk Saiid, slam költő, Akkeztet Phiai budapesti underground hip-hop formáció tagja. A csapat nevében a két darab „K” betű utal a kortárs költészetre, melyet hip-hop zenével ötvöznek. Elismertségüket és sikerüket mutatja, hogy érettségi tétel lett belőlük. A magyar slam-poetry szcéna emblematikus alakja, itthon és külföldön is számos elismerésben részesült a művészetéért. Sokszoros győztese slam versenyeknek, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, akár improvizálva, a közönséget is bevonva az értékelésbe

Az alapvetően Veszprémhez köthető hiphop formáció, a Hősök 2001. óta tevékenykedik a honi rap szcénában. 2003-ban megnyerték a Hiphop Mission nevű országos tehetségkutató versenyt, mely a legendás Fila Rap Jam-ek utódja volt. A megalakulás óta több saját lemez, szólóalbumok, produceri kiadványok sora jelent meg a ”Híróz” zászlaja alatt. A csapat az évek alatt bejárta fellépéseivel az országot. Minden nagyobb hazai fesztiválon szerepeltek már, az Offline Sport Games nyárzáróin is alapnevek, de városi/községi rendezvényeken és természetesen a hiphop orientált bulikon is biztos pont a Hősök szerepeltetése.

2011-ben a tízéves jubileum és a negyedik album (Négy Évszak) nagy fordulópont. Közel 100 fellépés, öt új videóklip, MR2-es listavezetés (Ikon). A lemez rengeteg pozitív kritikát kap, sok új kapu és lehetőség nyílik folyamatosan a Hősök számára. 2012-ben szerepelnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Szimfonik 2.0 rendezvényen. 2013-ban Érintés címmel napvilágot lát az ötödik korong olyan dalokkal, mint a Kisember, a Hip Hop Hatalom vagy az Enyém. Ebben az évben már közel 150 fellépést ad a csapat, többek között a soproni Volt Fesztivál nagyszínpadának nyitó produkciójaként.

Pityinger DopeMan László neve 1996-ban vált ismerté, amikor közreműködőként és szövegíróként is debütált Ganxsta Zolee Jégre Teszlek című albumán. Már ekkor olyan slágerek fűződtek a nevéhez, mint a Keleti Oldal Nyugati Oldal, melynek hatására Döglégy Zolee egyik pillanatról a másikra az ország legnagyobb sztárja lett. 1997-ben, Lory B kiválása után már a Kartel állandó tagja volt és ezzel egy időben elindult a szóló pályafutása.

DopeMan mindenképp a mai szórakoztatóipar egyik legérdekesebb figurája. Megosztó személyiség, akit nem a média talált ki és futtatott föl, hanem saját kvalitásainak köszönheti pályáját.

Nincsen imidzs, csak a kendőzetlen valóság, ami elsőre esetleg ijesztőnek vagy bárdolatlannak tűnhet, de közelebbről szemügyre véve kiderül, hogy egy tartalmas figuráról van szó.

Nem lehet véletlen a sok eladott lemez, a rengeteg koncert, a világsztárok (Run DMC, Coolio, 50 Cent, Snoop Dogg, Method Man stb.) előtti fellépések (sokszor úgy, hogy a külföldi előadók maguk kérték a rappert előzenekarnak), filmszerepek, a médiában aratott sikerek (legyen az a Hal A Tortán vagy műsorvezetés és szerkesztés a Radio Deejay-ben). Sokoldalú arcról van szó, aki rappel, énekel, kíváló showman, zenei producer és hangszerelő (az öccsével karöltve, aki az ország egyik legjobb gitárosa, zenésze) és még sorolhatnánk, de minek. Inkább nézz meg egy DopeMan koncertet!)

Az Animal Cannibals az egyik legnagyobb hatású magyar rap/hip-hop csapat, a stílus egyik magyarországi előfutáraiként is szokták őket nevezni. Alapvetően a könnyedebb formákat preferálják, így a viccesebb, de mégis mondanivalóval bíró szövegeik szélesebb közönséghez is el tudnak jutni. A kannibálok népszerűsége máig töretlen.

Ide kapcsolódik:
Lehet-e hiphopot táncolni Beethovenre? - Videó

A Follow The Flow 2016-ban alapított háromtagú magyar együttes. 2018-ban Nem tudja senki című daluk által robbantak be a köztudatba, majd Maradok távol című számuk által mégtöbb ember megismerte meg őket. 2018 nyarán elnyerték a Petőfi Zenei Díj Az év felfedezettje díját, illetve ősszel jelölve lettek a 2018-as MTV Europe Music Awards-ra mint Legjobb magyar előadó, amit szintúgy megnyertek, így ők képviselték Magyarországot a bilbaói díjátadón.

Mikee Mykanic a CK records lemezkiadó hiphop/rap énekese. Többször együtt dolgozott napjaink legsikeresebb rap bandájával, a KILLAKIKITT-el. „A szövegi erős szexuális jellegű töltéssel, és a marihuána használatára utaló pozitívumfejtegetéssel rendelkeznek, de nem ragadnak le a semmittevős életérzés ajnározásánál, hanem túllépve azon próbálják főkuszba hozni a körülöttünk lévő torz világot.”

„A Sör és Fű nagyon egyszerű recepttel emelkedik ki a magyar hiphop mezőnyéből: laza alapokra laza szövegek. És ennyi, a titok az, hogy nem kell idézőjel a laza köré”. És amennyire nehezen definiálható a „laza”, éppen annyira nem könnyű meghatározni, hogy a Sör és Fű másfél évvel ezelőtti bemutatkozó lemeze, az Enter The Séf miért ütött akkorát, vagy miért hatott felüdülésként sokaknak a magyar vagy legalábbis a fővárosi hiphopban. A Feri, Imi és Laci alkotta angyalföldi raptrió identitását nem feltétlenül az utcában kereste, de nem is a túlintellektualizált rapban: valahol a kettő között helyezkedett el, „lazán”, és mégis gyakran fogalmazva meg, mondjuk, egzisztenciális kérdéseket.

Egyszerűbben: bármiféle értelmiségi gőg nélkül volt képes a hétköznapokról költőien és akár elvontan, de mégis földhöz ragadtan beszélni.

A Nem Közölt Sáv 1996 óta rendszeresen tűnik fel Közép- és Kelet-Európa underground pódiumain, olyan előadókkal dolgoztak többször is együtt, mint Akkezdet Phiai, Bobakrome, Bankos, Norba, Vanis & Crain, a Killakikitt, vagy a Barbárfivérek. Az itthon általuk meghonosított battle rap képviselői, akik a színpadon feléledve bárhol, bármikor (és bárkivel szemben) forró hangulatot szítanak. Rappelési technikájukkal, önálló gondolataikkal, szókimondó és szatirikus (olykor szarkasztikus) szövegeikkel, őszinte és átütő előadásmódjukkal felforgatták az országot.

Q-Cee így ír magáról: „A Gemini Magyar DJ bajnokságon, és a DMC Hungaryn (a legrégebben futó nemzetközi dj világbajnokság sorozat) versenyein dobogós helyezéseket értem el. 2002-ben megnyertük a DMC-t, csapat kategóriában a VINYL WARRIORZ-al, és ezzel kijutottunk Londonba a világbajnokságra, ahol a fináléban a legjobb 10 között szerepeltünk. 2003-ban itthon megvédtük a bajnoki címünket. 2006 októberében a VIVA It’s Rite Dj Battle versenyen első helyezést értem el, egyéni kategóriában.” Magyarországi karrierje során Király Linda Rap-ere, Beatbox-osa, és Dj-je volt. Közreműködött a Honvéd Néptánc Együttessel közösen, Novák Ferenc (Kossuth-díjas tánckoreográfus) rendezésében színpadra került Mozgásőrületek című táncos zenés előadásban. Emellett 2 évig tagja volt a Barabás Lőrinc Eklektric zenekarnak mint DJ.

„A RANDOM TRIP improvizációs estnek vagyok jelenleg is az állandó DJ-je és a Tilos Rádió STREET SKILLS című műsorát vezetem” – folytatja az előadó.

Ő pedig Mr. Die.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.