Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Napi 10 perc éneklés meghosszabbíthatja az életed

Napi 10 perc éneklés meghosszabbíthatja az életed

Carrie Grant, a neves brit énekkorrepetitor és televíziós személyiség azt vallja, hogy napi 10 perc énekléssel látványosan és hosszú távon javíthatunk egészségi állapotunkon. A nevével fémjelzett Sing Your Heart Out Week programsorozatának célja, hogy éneklésre biztassa az Egyesült Királyság lakóit.

- hirdetés -

Grant, aki korábban Crohn-betegségben szenvedett, missziójának tekinti, hogy felhívja az emberek figyelmét az éneklés jótékony hatásaira, hiszen ez a tevékenység őt is nagyban segítette betegsége okozta fájdalmainak csökkentésében.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Az éneklés jó hatással van a Parkinson-kórra is

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az edzés elősegíti a stresszoldó vegyületek termelését, egy újabb vizsgálat pedig azt is felfedte, hogy hasonló folyamat figyelhető meg éneklés során is. Az adatok szerint, míg sportolással vagy tánccal 20 százalékkal növelhető az ingerületátvivő anyagok szintje, a hang kiengedésével ez akár a 40 százalékot is elérheti.

Ide kapcsolódik:
Így néz ki a torkunk éneklés közben - Videó

Carrie Grant szerint a rossz énektudás sem jelenthet problémát, hiszen megfelelő gyakorlással bárki javíthatja az énektechnikáját, és nem kell félnie attól, hogy mit mondanak a szomszédok, ha egyszer csak dalra fakad.

Egy vizsgálat arra is rámutatott, hogy a kórusban való éneklés a szívritmust is képes szabályozni, hiszen a közös éneklés a résztvevők egységes pulzusszámához vezet, így szinkronba hozza a szívritmust. A mindennapos éneklés pedig a memória fejlesztésére is kiváló gyakorlat.

Ide kapcsolódik:
Stresszes? Kezdjen el kórusba járni és hagyja ott pszichológusát!

(Via Mirror)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.