Papageno Radio
Folk Portréfilm készül Sipos Mihályról, a Muzsikás prímásáról

Portréfilm készül Sipos Mihályról, a Muzsikás prímásáról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sipos Mihály Prima Primissima és Kossuth-díjas zeneművész, a Muzsikás együttes és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Szlavóniától Moldváig összeköt című portréfilmben közelebbről is megismerhetjük pályáját, egyben a Muzsikás eddigi történetének legfontosabb állomásait, valamint Sipos Mihály gondolatait a népzene, a néptánc és a hagyományok erejéről.

Az MMA-portrésorozat Sipos Mihályról szóló részének előzetesében a zenész visszaemlékszik többek között 1973 májusára, amikor baráti szívességből kísérte el „komáit”, Hamar Dánielt, valamint ifj. Csoóri Sándort a Népművészet Ifjú Mestere címért zajló megmérettetésre, amelyet végül megnyertek, így született meg a Muzsikás együttes. Ezen kívül mesél a legendás Muzsikás klubról, mely elsők között mutatott rá a táncházak közösségalakító erejére, de beszél első lemezükről is, mely elkészültekor felhívta a figyelmet a magyar zenei hagyományok Szlavóniától Moldváig terjedő összekötő szerepére, emellett felmutatott olyan értékeket, amelyek a köztudatban akkor még kevéssé léteztek.

Sipos Mihály zenei ízlésben és gondolkodásban a klasszikus értékrend híve, de komolyzenei előadókkal és a népzenészekkel egyaránt megtalálja a közös hangot. Polgári hivatása: elméleti matematikus. 1972-ben jutott el Székre először, ahol egy életre elkötelezte magát a népzene mellett.

(Via MMA)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X