Papageno Radio
Intermezzo Rekonstruálták Rembrandt beszédhangját

Rekonstruálták Rembrandt beszédhangját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Korszerű technológia segítségével, amerikai tudósok rekonstruálták a németalföldi mester, Rembrandt van Rijn hangját.

A kutatók március elsején, Amszterdamban mutattak be hat videót, amelyeken Rembrandt beszél festészeti technikájáról. A Rembrandt Tutorials című videókról Rita Sinh, a pittsburghi Carnegie Melon Egyetem tudósa elmondta: a művész hangját önarcképei elemzésével rekonstruálták.

Ide kapcsolódik:
Miért olyan népszerűek Bruegel téli tájképei?

A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját.

Aki ismerte őt, azt biztos nagyon megérintené a hang – mondta Sinh.

A videókon Rembrandt a korabeli, 17. századi holland nyelven szólal meg, ezért a szöveget feliratozták. A művész feltételezett hangját 5:17-től hallani.

Vandaag is in het Rijksmuseum de stem van Rembrandt onthuld. Met behulp van stemtechnologie en data heeft hoofdsponsor ING Nederland samen met verschillende experts een reconstructie gemaakt van de schildertechniek, het karakter, de taal en het stemgeluid van Rembrandt. Het resultaat: ‘De Rembrandt Tutorials’ gegeven door de ‘stem’ van de grootmeester ‘zelf’. In zijn eigen woorden, taal en uitspraak en met zijn eigen stemgeluid. Hierdoor kan Rembrandt ‘zelf’, 350 jaar na zijn overlijden, heel Nederland schilderles geven. Bekijk de tutorials op https://bit.ly/2GPGTqg

Közzétette: Rijksmuseum – 2019. február 28., csütörtök

Jonathan Bikker Rembrant-szakértő szerint a mester hangja a felvételen „egy kicsit dölyfösnek és barátságtalannak” tűnik.

A hangrekonstrukció elkészítésére a holland ING bank – az amszterdami Rijksmuseum fő szponzora – adott megbízást. A különlegesség Rembrandt halálának 350. évfordulójára készült, amelyről idén emlékeznek meg.

(Via m-m.com)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X