Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált rendeznek Budapesten

Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált rendeznek Budapesten

Március 31. és április 5. között rendezik meg a Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált Budapesten. Az esemény keretében április 2-án egy alkalommal látható lesz a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című film is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a verseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban tartják.

- hirdetés -

Az eseményt a művész születésének 80. és halálának 25. évfordulója alkalmából rendezi meg az Eurotánc Alapítvány a Magyar Táncművészeti Egyetem együttműködésével. Az eseményre 15 országból 50 versenyző érkezik, Magyarországot 10 fiatal művész képviseli.

- hirdetés -

Bokor Roland, a balettverseny alapító igazgatója a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 25 éve, 1994-ben tartották az első versenyt, az idén 7. alkalommal valósul meg a nagyszabású rendezvény.

Ide kapcsolódik:
Ralph Fiennes rendezett filmet a legendás Rudolf Nurejevről - Előzetes

Április 2-án este 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a rendezvény keretében tartják meg a Ralph Fiennes rendezte The White Crow – Rudolf Nurejev élete című film bemutatóját, amelyet egyetlen alkalommal láthat a magyar közönség. A film főszereplője, Oleg Ivenko az április 5-i díjkiosztó gálaest egyik fellépője lesz. A film vetítése után beszélgetést tartanak Oleg Ivenkóval.

Bokor Roland felidézte, hogy Nurejev életének utolsó táncos szerepét Budapesten táncolta, a Cristoforo című balettben az Angyal figuráját formálta meg. Ezt követően csak karmesterként volt előadása. A film szövegkönyvét Julie Kavanagh írta, aki maga is táncosnő volt, a film alapját a Nurejev életéről szóló, magyarul is megjelent könyve adta.

Mint Bokor Roland elmondta, a verseny középdöntőjét április 3-án tartják, szintén a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Az április 4-i döntőnek a Nemzeti Táncszínház ad otthont. A belépés a döntőre ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Vladimir Malakhov táncművész, koreográfus lesz. A zsűri tagjai között van Maina Gielgud, Mehmet Balkan, Renato Zanella, Evelyn Teri, Magyari Anita és Szakály György.

A balettverseny díjkiosztó gálaestjét április 5-én a Vígszínházban rendezik meg. Az esten közreműködnek a verseny győztesei és meghívott sztárvendégek is.

Ide kapcsolódik:
Budapesten mutatják be először a világ leghíresebb balett-táncosáról készült filmet

A fellépők között van Vladimir Malakhov, Anna Cigankova, Constantine Allen, Amanda Gomes, Oleg Ivenko, Sarah Lamb, Simon István, Maria Jakovleva, Jakob Feyferlik, Oleszja Sajtanova, Sztanyiszlav Olsanszkij és Dmitrij Antyipov.

A rendezvény minden eseménye nyilvános.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.