Papageno Radio
Intermezzo Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat

Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Több, mint nyolcvan kötetet jelöltek a könyvkiadók a 2019-es Aegon Művészeti Díjra, amelynek tízes shortlistje az irodalomtörténészekből, kritikusokból, tanárokból álló zsűri szavazatai alapján állt össze. A nyertesről élő vitában, konszenzusos szavazással döntött a bizottság.

Ide kapcsolódik:
Ők az Aegon Művészeti Díj idei esélyesei

Az idei kitüntett a 81 esztendős Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró, aki A Vak Remény című verseskötetével érdemelte ki a díjat.

A nettó 3 millió Ft összegű kortárs művészeti díjjal elsősorban a magyar irodalmi élet kiválóságait szeretné a cég elismerni. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

A díjon keresztül az alapító célja az értékes irodalom és az olvasás népszerűsítése.

Takács Zsuzsa Budapesten született 1938. november 23-án. Gimnáziumi tanulmányait a Veres Pálné Gimnáziumban végezte, 1957-ben érettségizett. Az Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, ahová polgári származására hivatkozva nem vették fel. 1957–58-ban párhuzamosan a Színművészeti Főiskola és az ELTE Bölcsészkar vendéghallgatója volt, majd 1958-ban felvették az ELTE Bölcsészkarra, magyar–spanyol–olasz szakra. Egy év után a magyar szakot leadta. 1962-ben szerzett spanyol–olasz szakos tanári oklevelet.

1963–64-ben férjével együtt a havannai egyetemen dolgozott mint magyar anyanyelvi lektor. A magyarul tanuló kubai hallgatók nyelvoktatásában vett részt. 1964-től a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, illetve Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanított spanyol nyelvet, diplomáciatörténetet és társadalmi ismereteket társadalomtudomány-szakos és tanárképzős hallgatóknak.

1990–2001-ben spanyol–portugál nyelvi tanszékvezető docens. 1995-ben PhD fokozatot szerzett spanyol filológiából. 2001-ben nyugdíjba vonult.

1989–91-ben az Írószövetség elnökségi tagja. 2004-ben kilépett a szövetségből. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a P.E.N. Klub, a Szépírók Társasága és 2007 óta a Széchenyi Irodalmi Akadémia, illetve a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.

A Vak Remény Takács Zsuzsa eddigi teljes költői életművét tartalmazza, élén a legújabb, kötetben most először közölt Vak Remény-versekkel, lezárásként pedig a régi és új India-költeményekkel.

Takács Zsuzsa egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni az eredményhirdetésen, hangüzenetben azonban elmondta, hogy a kötet ötven év munkája, és a teljes verses életművét tartalmazza. Mint megjegyezte, nagy öröm számára A Vak Remény eddigi jó szereplése: „visszaigazolás, hogy vannak olvasóim, és szeretik a verseimet” – fogalmazott Takács Zsuzsa, hozzátéve azonban: attól fogva, hogy megjelentek, ezek már nem a szerző, hanem az olvasók versei. Elképesztően erős kötetről van szó, egyik kritikusát idézve: „nagyon könnyű beleszerelmesedni” – méltatta Takács Zsuzsa könyvét Lévai Balázs, a zsűri tagja.

(Via PIM, MTI)

Promóció

X
X