Papageno Radio
Intermezzo Volf Katalint választották a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti vezetőjének

Volf Katalint választották a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti vezetőjének

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kiemelkedő alkotókkal bővül a művészeti vezetői és tanácsadói kör a Magyar Táncművészeti Egyetemen (MTE): augusztustól Volf Katalin lesz az intézmény művészeti vezetője, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin pedig ezentúl a Művészeti Tanács külső tagjaként segíti az egyetem munkáját.

Az MTE budapesti sajtótájékoztatóján Bolvári-Takács Gábor rektor elmondta: a szenátus valamennyi tagjának egybehangzó döntésével választották Volf Katalint a most létrehozott művészeti vezetői munkakör betöltésére. Mint mondta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész augusztus 1-jétől egy évig látja el az új funkciót, amelyet az eddigi rektorhelyettesi feladatok egy részének leválasztásával hoztak létre, így biztosítva az egyetemi feladatok optimális ellátását. Volf Katalin elmondta, hogy művészeti vezetői tevékenységének első időszakát Szakály György rektorhelyettessel karöltve végzi.

Volf Katalin

A szenátus a rektor javaslatára létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács külső tagjainak intézményét. A külső tagokat a rektor kéri fel, az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze cím viselői, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balettművészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében, szakmai vizsgáinak bizottságaiban és részt vállalnak a hallgatók nemzetközi megmérettetésekre való felkészítésében – mondta a rektor.

Az egyetem két eseménynek is társszervezője: a táncos műfajokat országosan népszerűsítő Nagy Táncválasztónak, továbbá a VII. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenynek. Az Eurotánc Alapítvány szervezésében, az MTE együttműködésével megvalósuló eseményről Bokor Roland, a rendezvény alapító igazgatója elmondta:  25 éve szervezték meg először a versenyt, amely az idén 7. alkalommal valósul meg.

Ide kapcsolódik:
Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettversenyt és Fesztivált rendeznek Budapesten

A rendezvényre 14 országból 48 versenyző jelentkezett, az egyetemről tíz fiatal nevezett. A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektorhelyettese. A verseny elődöntőit március 31-én és április 1-jén a Magyar Táncművészeti Egyetemen tartják. Az esemény keretében április 2-án egyetlen alkalommal levetítik a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ide kapcsolódik:
Budapesten mutatják be először a világ leghíresebb balett-táncosáról készült filmet

A Nagy Táncválasztó ötlete Török Jolántól, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége elnökétől származik. Az április 28-án, vasárnap zajló eseményhez a budapesti székhelyű MTE mellett öt vidéki nagyváros, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged is csatlakozik. A Válaszd a táncot! Válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett programot a tánc világnapja alkalmából az MTE és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége közösen hívta életre.

Az eseményen ingyenes workshopok, nyilvános táncórák és mintegy száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja az érdeklődőket, akik előzetes regisztráció alapján megismerhetik és ki is próbálhatják a különféle táncstílusokat. A szervezők célja a táncműfajok megismertetésen túl a tánc és a mozgás széles körben való népszerűsítése. A programban táncfilmvetítés, táncbemutató, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott.

(Via MTI)

Promóció

X
X