Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A mesterséges intelligencia által fejlődhetnek a jövő hegedűművészei?

A mesterséges intelligencia által fejlődhetnek a jövő hegedűművészei?

Hegedűsként a legnagyobb színpadokra készülsz, és nem akarod, hogy a technikád csupán „elég jó” legyen, így igaz? Ebben hamarosan egy új, mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépes rendszer is segíthet, amely azonosítani tudja felhasználója, azaz tanítványa vonótechnikáját, és talán arra is képes lesz, hogy elmondja, hogyan tökéletesítse előadásmódját a diák.

- hirdetés -

A spanyol Pompeu Fabra Egyetem professzorai által létrehozott rendszert egy gesztusfelismerő karszalag segítségével képezték ki, amelynek köszönhetően részletesen lekövették egy professzionális hegedűs jobbkéz mozgását, miközben különféle vonótechnikákat alkalmazott. Az előadást hangfelvétel formájában is rögzítették ezzel egyidőben.

- hirdetés -

Vonó technika felismertetés – fotó: Pompeu Fabra University, forrás: newatlas.com

A gépi tanulási módszerek algoritmusainak vizsgálatakor ezután összevetették a jobbkéz mozgását és a vele egyező hangfelvételt, meghatározva, hogy mely mozdulat mely hangot eredményezi az egyes technikák alkalmazása során. Mikor a rendszert ezután azzal a feladattal látták el, hogy ismerje fel a vonótechnikát, amit a hegedűművész használt, több mint 94 százalékos pontossággal meg tudta állapítani azt.

A technológia továbbfejlesztése által abban bíznak a tudósok, hogy a műszer képes lesz valós idejű visszajelzést adni a diákoknak, és megmutatja, hol térnek el a profi játéktechnikától a gyakorlás során.

Ide kapcsolódik:
Így alakítja a mozdulatokat zenévé a mesterséges intelligencia - Videó

A David Dalmazzo és Rafael Ramírez által vezetett kutatásról tudományos cikk is született, amely nemrégiben a Frontiers in Psychology című folyóiratban jelent meg.

(Via New Atlas)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.