Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Egy magyar falu, ahol apáról fiúra száll a többszólamú éneklés hagyománya

Egy magyar falu, ahol apáról fiúra száll a többszólamú éneklés hagyománya

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legkülönbözőbb népek zenéjében találkozhatunk többszólamúsággal, hozzánk legközelebb például a szomszédos Horvátországban, Szerbiában és Ukrajnában is. Köztudott azonban, hogy a magyar vokális népzene egyszólamú, „csupán jelentéktelen eltérésekből alakuló heterofónia jöhet létre csoportos előadás esetén.”

- hirdetés -

„Az erdélyi Szászcsáváson és egyes szilágysági falvakban hagyományos, egyházi úton elterjedt többszólamú éneklés, amelyet népdalokra is alkalmaznak, ritka kivételnek számít” – írja Pávai István népzenekutató, aki főképp az erdélyi és moldvai kistájak népzenéjének vizsgálatára specializálódott.

Marosvásárhely közelében, a Kis-Küküllő völgyében található Szászcsáváson mindenki ismeri a többszólamú református zsoltáréneklés hagyományát.

A többszólamúság Magyarországra a reformáció korában tört be a nyugati egyetemeket megjárt református teológusok által, azonban a legtöbb helyen nyoma veszett ennek az éneklésmódnak. Egyedül Szászcsáváson maradt a mindennapok része, azaz folklorizálódott. Ez a hagyomány úgy él még ma is, hogy kottát természetesen senki sem tud olvasni, a szólamszerkesztés elveit azonban – az anyanyelvhez hasonlóan – a környezetükből tanulják el, és alkalmazzák ösztönösen, akár újonnan megismert dallamokra is.

Az ötszólamú együtténeklés spontán körülmények között mindig improvizálva történik; az énekesek az alkalmi kórusban saját hangterjedelmük és a kórus összetétele alapján több szólamban is képesek énekelni. A szólamok szerkesztése bizonyos egyszerű alapelvek betartása mellett a körülményekhez alkalmazkodva történik.

Az énekléshez pedig rendkívül sok közösségi alkalom ad lehetőséget, hiszen Szászcsávás az egyik legjobb erdélyi borvidéken található, és a falu lakosai szinte kivétel nélkül mind borosgazdák is egyben.

A rengeteg éneklési alkalom kiválóan fejlesztette az énekesek hangját, hallását és zenei ízlését – a szászcsávásiak előző generációiban nagy számban fordultak elő kivételes hangi adottságú énekesek, akik közül sokan abszolút hallásúak is voltak.

Ide kapcsolódik:
A Szászcsávási Zenekar

A faluban ma is működik az ötszólamú kórus, a település minden magyar lakosa – az iskolástól az idősekig – énekel, a szólamok pedig apáról fiúra öröklődnek. A kórus fellépésein kívül az istentiszteleteken, lakodalmakban, mulatságokban is több szólamban énekelnek.

Szabó Csaba népzenekutató és zenetörténész leírása szerint a csávási férfiak többszólamú éneke legalább két, legtöbb öt szólamban történik. A szólamoknak hagyományos régies nevük van, ami már önmagában is sejteti ennek a gyakorlatnak a régiségét.

A kulturális és társadalmi változásokból adódóan sajnos ez a hagyomány is kopik, de szerencsére a népzenei revival mozgalomban is népszerűvé vált a szászcsávási többszólamúság, amelyet a fiatal zenészek is előszeretettel tanulnak meg és rögzítenek lemezeken, vagy énekelnek koncertek alkalmával.

(Via Fonó)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X