Papageno Radio
Intermezzo Az Operaház egyik legnagyobb Mozart-énekese volt – László Margitra emlékezünk

Az Operaház egyik legnagyobb Mozart-énekese volt – László Margitra emlékezünk

László Margit Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, érdemes és kiváló művész 1931. március 17-én született Kolozsvárott, és 2019. április 15-én hunyt el.

László Margit lírai szoprán 1953 és 1986 között volt az Operaház magánénekese, de egészen 1998-ig fellépett az intézményben, visszavonulása után pedig énekmesterként tevékenykedett.

Tóth Aladár szerződtette az Operaházhoz, első szerepe a Figaro házassága Barbarinája volt, első átütő sikerét a Rigoletto Gildájaként aratta 1955-ben. Fokozatosan vette át a Mozart-szoprán szerepkört (Pamina, Susanna, A grófné, Blonde, Konstanza, Zerlina, Despina, Serpetta – Az álruhás kertészlány), de fellépett preklasszikus és bel canto művekben is: Monteverdi (Poppea megkoronázása – Drusilla), Gluck (Orfeusz – Euridiké), Cimarosa (Titkos házasság – Carolina), Rossini (Rosina – A sevillai borbély, Clorinda – Hamupipőke), Donizetti (Norina – Don Pasquale, Adina – Szerelmi bájital, Serafina – A csengő) és Flotow (Márta – címszerep) műveiben.

Tóth János 1990-es Márta rendezésében László Margit kedvéért írta be a vígoperába a Hercegnő szerepét, ahol a művésznő egy versszak erejéig még felcsillanthatta egyedi kultúrájú énekművészetét.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!