Papageno Radio
Intermezzo Emlékművet avatnak Makk Károly tiszteletére

Emlékművet avatnak Makk Károly tiszteletére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án, 18:00 órakor Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében. Jovánovics György szobrászművész tervezte az egyszerű,
fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopot, melyen Makk Károly minden filmjének címe kőbe van vésve az utókor számára.

Az emlékművet Makk Károly házának kertjében helyezik el, ahol a rendező 2017-ben bekövetkezett haláláig, ötven éven át élt. Az emlékmű a ház kertjében örökíti meg Makk Károly munkásságát, hisz itt készült fel a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására.

Ide kapcsolódik:
Makk Károlyra emlékeznek kollégái

Makk Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész 1925-ben, Berettyóújfalun született. Édesapja révén, aki mozigépész volt, a film már gyermekkorában a mindennapjai része volt. Tanulmányait Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakán kezdte, majd a debreceni egyetemen folytatta. Innen hívta őt a filmszakmába Ranódy László, a Sarló Filmvállalathoz. 1946-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. 1954-ben készítette első játékfilmjét, a legendás Liliomfit.

Promóció

X
X