Papageno Radio
Színház Feloldotta Szerebrennyikov házi őrizetét a moszkvai bíróság

Feloldotta Szerebrennyikov házi őrizetét a moszkvai bíróság

A moszkvai városi bíróság április 8-án feloldotta Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendező házi őrizetét, ugyanakkor Szerebrennyikovnak és két vádlott-társának, Jurij Ityin producernek és Szofja Apfelbaummnak, a kulturális tárca állami támogatásért felelős volt osztályvezetőjének megtiltotta lakhelyük elhagyását.

A nemzetközi hírű művészt és társait azzal vádolták meg, hogy a Szegymaja Sztugyija (Hetedik Stúdió) nonprofit szervezet számára folyósított 214 millió rubel állami színházi támogatásból 133 milliót (több 580 millió forintot) elsikkasztottak 2011 és 2014 között. A 49 éves rendező – akit egy évig és tíz hónapig tartottak házi őrizetben – tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

Ide kapcsolódik:
Megkezdődik a házi őrizetben tartott orosz rendező pere

Az ügyben egyedült Nyina Maszljajeva, a stúdió főkönyvelője vallotta bűnösnek magát és vádalku keretében a volt kollégái ellen vallott. Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett kormányzati nyomást, az ellene indított eljárást ezért támogatói politikai ügynek tekintik. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is ismert művészek tiltakoztak.

Ide kapcsolódik:
Menekültekből álló kórussal rendezi a Nabuccót Kirill Szerebrennyikov

Szerebrennyikov szabadságának korlátozása ellenére is folytatta a munkát: márciusban mutatták be Hamburgban az általa színre vitt Nabuccót, mely már a harmadik rendezése volt házi őrizete kezdete óta. A Leto (Nyár) című filmet tavaly a cannes-i filmfesztiválon mutatták be szintén a részvétele nélkül, két éve pedig a moszkvai Nagyszínházban a Nurejev című balettet állította színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később mégis levették a műsorról.

Szerebrennyikovot március végén a legjelentősebb orosz filmes elismeréssel, a Nyika-díjjal (Niké) tüntették ki a Leto rendezéséért, de az elismerés átadásán nem vehetett részt.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!