Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Francia-olasz csörte Leonardo művei miatt

Francia-olasz csörte Leonardo művei miatt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Világszerte mintegy másfélszáz kiállítással készülnek Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulójáról. Az idáig lezajlott és az ezután következő tárlatokról mi is több cikkben írtunk. Az emlékév tán legnagyobb kiállítását a Louvre-ban rendezik, a kérdés csak az, hogy a mester minden festménye megérkezik-e Párizsba.

A hvg.hu remek cikkben foglalja össze a Leonardo-kölcsönzések körüli huzavonát. Annyi bizonyos, hogy egyetlen múzeum sem szívesen ad kölcsön Leonardo-festményt. Felbecsülhetetlen értékükön, sérülékenységükön és a biztonsági kockázatokon túl azért sem, mert a hiányuk csalódást okoz azoknak, akik az állandó kiállítási helyükön nem láthatják azokat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Leonardo és Rembrandt éve – 10 kihagyhatatlan kiállítás 2019-ben

Ősszel az a Louvre készül egy monstre Leonardo-tárlatot rendezni, amely – az I. Ferenc által megvásárolt Mona Lisa mellett – az itáliai mester négy másik képével is büszkélkedhet. A párizsi múzeum mellett még a firenzei Uffizi Képtárnak van egynél több – szám szerint három – Leonardo-festménye. A szóban forgó kiállítás előkészítésének legizgalmasabb, francia–olasz miniválságot előidéző kérdése éppen az lett, hogy ezek eljutnak-e Firenzéből a francia fővárosba.

A Louvre biztosra akart menni, ezért Emmanuel Macron elnök és általában a politika közbenjárását kérte a képek megszerzéséhez, és sokáig úgy tűnt, sikerrel járnak.

Olaszországban azonban időközben kormányváltás történt, és az új, jobboldali populista kormány sokáig elzárkózott a kölcsönzéstől, amiben támogatta az Uffizi német igazgatója, Eike Schmidt is, azt állítva, hogy a képek sérülékenysége nem teszi lehetővé a szállításukat. Mintha csak egy éppen Leonardo korát idéző kisebbfajta kontinentális hadüzenetváltás zajlott volna le a felek között.

Ide kapcsolódik:
Elképzelhető, hogy Leonardo készítette a „meztelen Mona Lisát”

Róma emlékeztetett arra is, hogy a Louvre soha nem adta kölcsön a Mona Lisát. Egyszer mégis elkerült Olaszországba: 1911-ben egy olasz szobafestő ellopta a Louvre-ból, majd két év múlva el akarta adni az Uffizi Képtárnak, ám az igazgató feljelentette, és a párizsi múzeum visszakapta a képet, amely voltaképpen csak ezek után nyerte el igazi kultstátuszát.

A csörte azzal végződött, hogy az olaszok úgy döntöttek, kölcsönadják a Leonardo-festményeket, Emmanuel Macron pedig Sergio Mattarella köztársasági elnökkel május 2-án Amboise-ban együtt emlékezik meg Leonardóról.

Az olasz fordulatot elősegítette az a francia ígéret, hogy jövőre, Raffaello halálának 500. évfordulóján a francia múzeumok nagyvonalú kölcsönzésekkel támogatják majd az olaszországi kiállításokat. A Louvre-nak ily módon egyedülálló esélye nyílik arra, hogy a tervek szerint október 24-én nyíló tárlatán a rajzok és plasztikák mellett bemutassa Leonardo húsznál kevesebb fennmaradt festményének zömét.

Ide kapcsolódik:
Leonardo előtt tiszteleg a brit Királyi Posta

A rajzokat könnyebb megszerezni, hiszen a Louvre számíthat például II. Erzsébet angol királynőre, aki mintegy félezret birtokol közülük. A budapesti Szépművészeti Múzeum is kölcsönadja mindkét Leonardo-rajzát és az olasz mesternek tulajdonított nevezetes kis méretű bronz lovas szobrát is a tárlatra.

(Via hvg.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X