Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hogy kerülnek gyilkos nyulak a középkori kéziratok illusztrációiba?

Hogy kerülnek gyilkos nyulak a középkori kéziratok illusztrációiba?

A természet egész birodalmában van-e ártalmatlanabb lény egy nyuszinál? Habár úgy tűnhet, a kérdésben már eleve elrejtettük a teljesen evidens választ, néhány középkori illusztrátor nem pont úgy látta ezeket a kedves kis állatokat, ahogy mi, főleg a húsvét közeledtével. Lássuk, milyen titkokat rejteget egy nyúl élete néhány középkori ábrázolás fényében.

- hirdetés -

A középkori kéziratok margóján gyakran egészen furcsa rajzokkal találkozhatunk. A legkülönbözőbb szörnyek, vadállatok, emberevő lények, ijesztő majmok és hasonló rémisztő ábrázolások fordulnak elő a papírlapokon – hívja fel a figyelmünket a Sexy Codicology című blog egyik szerzője, Marjolein de Vos.

Meglepő ugyan, de még a vallási témájú könyvek margóján is találkozhatunk olyan rajzokkal, amelyek gúnyt űznek az apácákból, a püspökökből és a szerzetesekből. És itt vannak még a gyilkos nyulak is.

- hirdetés -

Vadászjeleneteket gyakran ábrázoltak a középkorban is, ahol természetesen a nyulak kerültek az üldözött szerepébe, egyes esetekben azonban az illusztrátorok megfordították a szituációt. „A középkori képzőművészet nyúlábrázolásai általában a tisztaságot és a gyámoltalanságot szimbolizálják, így kerülnek kapcsolatba a Krisztus-portrékkal is a védtelen kis állatok. A humoros széljegyzetek alkotói viszont másképp látták a dolgot.”

Például így:

Gyilkos nyúlábrázolások a középkori kéziratokban – forrás: openculture.com

Máskor pedig még kegyetlenebb szerepben tüntetik fel a nyulakat, úgy is mondhatnánk, hogy „a nyúl bosszúját” illusztrálják a tréfás alkotók. Tehát fontos szerepet kap ez a fordított világ abban, hogy az ábrázolt személy gyávaságát és ostobaságát hangsúlyozza ki.

Emberkínzó nyulak a középkori széljegyzeteken – forrás: openculture

De ha egyszer elkezdődik egy ilyen csúfolódás, egyértelmű, hogy lavinaként gördül még tovább, és egy pillanat alatt azt vesszük észre, hogy a nyuszik már emberfejű csigaháton is támadnak, és mindenféle bunkósbotokkal ütlegelik gyakran növényszárral megkötözött ellenfelüket – az embert.

A nyúl csigaháton támad – forrás: openculture.com

Egy történelmi kérdés azonban még megválaszolatlanul áll előttünk: ezek a rajzok vajon milyen mértékben befolyásolták a Gyalog galopp, a modern filmművészet ikonikus darabjának egyik legismertebb jelenetét?

(Via Open Culture)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.