Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo I. Róbert skót király síremlékét 3D-s technológiával rekonstruálták

I. Róbert skót király síremlékét 3D-s technológiával rekonstruálták

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lézerszkenneléses 3D-s technológia segítségével rekonstruálták a skót nemzeti hős, I. Róbert (Robert the Bruce) elpusztult síremlékét.

I. Róbert 1306-tól uralkodott Skócia felett. Miután győzelmet aratott a sorsdöntő bannockbruni csatában, megszabadította Skóciát az angol uralomtól. 1329-ben halt meg, és a dunfermline-i apátságban temették el 685 éve. Helyreállított síremlékét április utolsó hétvégéjén mutatták be a templomban – írta a HistoryScotland.com.

- hirdetés -

I. Róbert sítjának rekonstrukciója – forrás: historicenvironment.scot

Alex Paterson, a skót történelmi emlékhelyekkel foglalkozó Historic Environment Scotland (HES) vezetője elmondta: a síremlék 19 darabja maradt fenn, ezekről 3D-s lézerszekenneléssel készítettel felvételeket, ami lehetővé tette, hogy 3D-s nyomtatással rekonstruálják az egykori sírt. A helyreállítási projekt hat éve kezdődött.

A 3D-s csúcstechnológia alkalmazásának köszönhetően a közönség már képet kaphat arról, milyen lehetett eredetileg I. Róbert síremléke.

A sírt a reformáció idején rombolták le, de a király maradványait és a sír darabjait 1817-ben sikerült megtalálni. A leleteket 1818-ban tárták fel.

I. Róbert sítjának rekonstrukciója – forrás: historicenvironment.scot

A skót király életét számos film is feldolgozta, köztük A rettenthetetlen című Oscar-díjas alkotás.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X