Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Így nézett ki 110 éve a Velencei Biennále Magyar Pavilonja

Így nézett ki 110 éve a Velencei Biennále Magyar Pavilonja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

110 évvel ezelőtt nyílt meg a Velencei Biennále Magyar Pavilonja. Ebből az alkalomból a Ludwig Múzeum egy korabeli sztereófotó nyomába eredt. Egy leomlott torony újjáépítésének fázisait követve sikerült beazonosítaniuk a fénykép készültének időpontját.

Pár évvel ezelőtt a Fortepan gyűjteménye egy páratlan kollekcióval gyarapodott – írja a Ludwig Múzeum blogja. Schoch Frigyes (1856–1924) közel hatszáz, a századfordulón készített sztereófotója került fel a honlapra.

Schoch gazdag budapesti építési vállalkozó volt, és hobbifotós. Bejárta és végigfényképezte fél Európát és Budapestről is számos képet készített.

- hirdetés -

Schoch anyagában található egy 1906-osnak titulált felvétel a velencei Magyar Pavilonról. A fotó abból a szempontból is kuriózumnak számít, hogy eddig szinte csak hivatalos felvételek voltak ismertek a pavilonról, melyeket főként a velencei Giacomelli stúdió készített.

Privátfotók a pavilonról a századelőről eddig nem kerültek elő. A datálás azonban alighanem téves volt eredetileg, hiszen a Magyar Pavilon 1909-ben épült.

Schoch Frigyesnek hét egyértelműen Velencében készült felvétele van fent a Fortepanon, ebből öt – a rajta szereplők ruházatából következően – bizonyíthatóan egy időben készült. Fényképezett a Lidón, a Rialtonál, a Szent Márk téren és a Biennále helyszínén, a Giardiniben.

A Velencei Biennále Magyar Pavilonja – fotó: Schoch Frigyes / Fortepan

A képen két ember látható, az előtérben ifjabb Schoch Frigyes, hátrébb pedig egy egyelőre be nem azonosított férfi, kezében feltehetőleg a biennále katalógusával. Ugyanőket látjuk két további velencei fotón, amelyek a Lidón készültek. Ezek hátterében a távolban jól kivehető a San Marco campaniléje furcsa formája: a Velence látképét uraló toronyról hiányzik a csúcsos toronysisak.

A torony ugyanis 1902-ben összeomlott, hatalmas törmelékheggyel borítva el a Szent Márk teret. Tíz évig tartott az újjáépítése. A romok egy részét a Giardiniba szállították, ebből töltötték fel a dombszerű részt, ahol ma a Biennále német pavilonja áll.

Egymás mellé téve a campanile újjáépítésének különböző fázisait megörökítő archív fotókat, a mozgatható állványarmatúra pozíciójából jól beazonosítható, hogy melyik évben jártak Schochék Velencében.

Ide kapcsolódik:
Waliczky Tamás képzelt kameráit mutatja be az 58. Velencei Biennále Magyar Pavilonja

A campanile újjáépítése nagy esemény volt velenceiek számára, ezt mutatja, hogy az 1909-es Biennále – a VIII. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás – plakátjára is az épülő torony képét tették.

Az 1909-es Biennále plakátja és egy képeslap katonai léghajóval – forrás: venipedia.it

Ezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a 110 évvel ezelőtti Biennálén jártak Schoch Frigyesék és akkor készült a Magyar Pavilonról a tárgyalt sztereókép.

(Via ludwigmuseum.blog.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X