Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Jászai Mari cipőit őrzi egy körmendi múzeum

Jászai Mari cipőit őrzi egy körmendi múzeum

A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum Cipőtörténeti Gyűjteménye a lábbeli készítés történetét tárja fel. A kiállítás 120 darab mechanikai cipőgyártás kezdetei előtt készített cipőn, papucson, csizmán kívül 67 darab gyári technológiával készült lábbelit is bemutat egy hagyományos suszterműhellyel együtt. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői.

- hirdetés -

Az index.hu A Mi Vidékünk projektje kapcsán került szem elé a Vas megyei múzeum egyedi Cipőtörténeti Gyűjteménye, mely a második világháborúban megsemmisült, majd az ötvenes évektől újragyűjtött állomány ma is folyamatosan gyarapszik – postai úton.

- hirdetés -

Erzsébet királyné báli cipője – forrás: muzeumkormend.hu

„A harmincas években már csaknem hétszáz darabos, bőrdarabokból, kézi szerszámokból, fényképekből és okmányokból álló gyűjtemény előbb a Magyar Műszaki Múzeum Mészáros utcai épületében kapott helyet, majd néhány éves raktári kényszerelfektetés után a Türr István utcában. A negyvenes években leginkább a haditermelésben használatos pótanyagokkal tudott csak gyarapodni, aztán már sehogyan sem: az összecsomagolt és az épület pincéjébe elhelyezett gyűjtemény teljesen megsemmisült Budapest ostroma idején” – írja az Index.

Jászai Mari selyemcipője – forrás: muzeumkormend.hu

Egzotikus lábbeliket is bemutatnak a gyűjteményben, mint például a kínai nyomorított lábra való cipőt, a papírtalpú japán papucsot, az amerikai mokaszint, vagy a gyöngyházberakásos magastalpú perzsa papucsot.

Kínai lótuszcipő – forrás: muzeumkormend.hu

(Via Index, Dr. BSL Múzeum)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.