Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Két és fél évre ítélték Moszkvában a Repin-festmény megrongálóját

Két és fél évre ítélték Moszkvában a Repin-festmény megrongálóját

2019-ben két és fél évi szabadságvesztésre ítélte az illetékes moszkvai kerületi bíróság Igor Podporint, aki 2018 májusában a Tretyjakov Képtárban megrongálta Ilja Repin Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képét.

- hirdetés -

Podporint az orosz kulturális örökség egy darabjának megrongálása címén ítélték el. A 38 éves férfi a bíróságon korábban azt állította, hogy az alkotást, amely a saját tettétől elborzadó cárt és általa halálosan megsebzett fiát ábrázolja,

ideológiai okból rongálta meg.

- hirdetés -

Állítása szerint a kép sérti a hívők érzéseit és történelmi szempontból hiteltelen. Az elítélt elismerte, hogy megrongálta a vásznat, de megmaradt álláspontjánál, hogy a kép nem képvisel kulturális értéket. Az elmeorvosi vizsgálat épelméjűnek nyilvánította a férfit.

Podporin zárás előtt a közönséget a képektől távol tartó kordon fémoszlopával több csapást mért a beüvegezett festményre. Az alkotás legértékesebbnek tartott – a cár és a cárevics arcát és kezeit ábrázoló – részei nem sérültek meg.

1913-ban egy Abram Balasov nevű óhitű ortodox férfi még súlyosabb kárt okozott a festményben, amelynek kulcselemeit akkor maga Repin festette újra.

Az 1885-ben készült olajfestmény a Tretyjakov Galéria legjelentősebb műalkotásai közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Az egyik legjelentősebb orosz festő, Ilja Repin (1844-1950) műveiből 2019 márciusában átfogó életmű-kiállítás nyílt a Tretyakov új épületében. Alkotásaiból azelőtt utoljára negyed százada láthatott hasonló tárlatot a moszkvai közönség.

Ide kapcsolódik:
A klasszikus orosz zeneszerzők festője

A képtár akkor, Repin születésének 175. évfordulója alkalmából a festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte össze 28 oroszországi múzeumból és hét magángyűjteményből. A tárlatot később bemutatták Szentpéterváron, szűkebb változatban pedig Párizsban és Helsinkiben is.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X