Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magyar alkotás került a párizsi Pompidou állandó gyűjteményébe

Magyar alkotás került a párizsi Pompidou állandó gyűjteményébe

A párizsi Pompidou Központ állandó kiállításán kapott helyet Nádler István Kék – fekete című, 1968-ban készült festménye – írja az artportal.hu.

- hirdetés -

Nádler a 60-as évek végén a Galerie Müller meghívására került Stuttgartban, ahol a korabeli festészet utáni absztrakcióval megismerkedve készítette többek között a Kék – fekete című akrilfestményt is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Vasarely-életmű-kiállítás nyílik a párizsi Pompidou Központban

A kép 1972-ben került Budapestre, majd több évtizede keresztül a művész műtermében pihent, mígnem a Kisterem Galéria 2017-ben a párizsi FIAC képzőművészeti vásáron mutatta be a munkát. Az alkotás itt keltette fel a Pompidou Központ érdeklődését, ami egy évvel később a birtokába is kerülhetett.

A Központ gyűjteménye 1920 után született művészek 1960- 1990 között készült alkotásaiból áll. A 750 alkotás között olyan művészek neveit találjuk mint Bacon, Rothko, Klein vagy Warhol.

Nádler István (1938) az 1960-as években fellépő Iparterv-generáció kiemelkedő alkotója. A kortárs amerikai és német absztrakcióval párhuzamosan Nádler Magyarországon elsőként kezdett el hard edge festészettel foglalkozni. Művészetében az amerikai és német hard edge, a signal art és a francia Nouveau Réalisme szintézisét teremtette meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.