Papageno Radio
Színház Nagypál Gábor kapta idén a Gábor Miklós-díjat

Nagypál Gábor kapta idén a Gábor Miklós-díjat

A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat idén Nagypál Gábor kapta a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház koprodukciójában készült Macbeth című előadásának címszerepéért. Az elismerést április 7-én, Gábor Miklós születésének 100. évfordulóján adta át Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottságának elnöke.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. Jelenleg Ascher Tamás vezeti a testületet, tagjai Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus.

Ide kapcsolódik:
Rendkívüli intellektuális erő és pontos stílusérzék – Gábor Miklósra emlékezünk

A Gábor Miklós-díj eddigi kitüntetettjei között van László Zsolt, Varga Zsuzsa, Herceg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András és Csuja Imre. Eddig hagyományosan a releváns előadás végén, a közönség jelenlétében került sor a díjátadásra, idén azonban külön ünnepséget szervezett az alapítvány, amelyen a bizottsági tagok mellett részt vett több, az előző években elismert művész is.

Az idei díjazott, Nagypál Gábor 1974-ben született Zentán, s 1999-ben végzett magyar nyelvű színművész szakon az Újvidéki Művészeti Akadémián, ahol tanársegéd lett 2003-ban. 1998-tól öt évig az Újvidéki Színház színésze, majd 2004-ben Budapestre szerződött, a Bárka Színházhoz. 2006-ban a szabadúszást választotta, 2008-ban pedig csatlakozott a Stúdió K Színház társulatához, amelynek 2012-ben Fodor Tamás utódaként művészeti vezetőjévé vált. Filmszerepeinek révén, minőségi tévésorozatok szereplőjeként és szinkronszínészként is mind ismertebb és népszerűbb.

Ide kapcsolódik:
Az angolok újra megépítik Shakespeare színházait

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása, egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán pedig Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadásának címszereplőjeként ábrázolja. A plakett és az oklevél mellett a díjjal bruttó 300 ezer forint pénzjutalom is járt, amelyet ez idáig a mindenkori kulturális minisztérium állt. Idén azonban az EMMI főosztályvezetője, dr. Ragány Misa arról tájékoztatta a Gábor Miklós Alapítvány ügyvédjét, hogy a minisztériumnak nem áll módjában a Gábor Miklós-díjat támogatni. Az alapítvány felhívására, magánszemélyek adományaiból azonban idén is kifizethető a szokásos pénzjutalom.

A Macbeth női főszereplője, Danis Lídia idén Soós Imre-díjat kapott.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!