Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ők az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar esélyesei

Ők az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar esélyesei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A European Prize for Literature magyar zsűrije meghozta a kislistára („shortlist”) vonatkozó döntését. Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László kerültek az esélyesek közé.

Az EU Irodalmi Díját olyan író kaphatja meg 2018-ban, illetve 2019 első felében megjelent/megjelenő szépprózai alkotásáért, akinek legalább 2, legfeljebb 4 (kivételes esetben 5) ilyen műve jelent meg a díjra jelölt könyvet is beleértve, s aki így már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerzőnek („emerging writer”-nek) számíthat. Tanulmány- és esszékötetek, gyermekirodalmi és színpadi alkotások nem számítanak.

A zsűri hosszú elemző és vitamunka után az alábbi szerzőket és legutóbbi könyvüket jelölte az EUPL magyar díjának kislistájára:

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Magvető, 2018)
Milbacher Róbert: Léleknyavalyák, avagy az öngyilkolás és egyéb elveszejtő szerek természetéről (Magvető, 2018)
Szilasi László: Luther kutyái (Magvető, 2018)

A díjat hároméves ciklusokban adják ki, és a 2019-es évben Ausztria, Finnország, Grúzia, Írország, Olaszország, Litvánia, Románia, Lengyelország, Görögország, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Ukrajna mellett Magyarország is újra sorra kerül.

Ide kapcsolódik:
Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat

Az 5000 euróval járó díjat Magyarországon eddig Szvoren Edina (2015), Horváth Viktor (2012) és Szécsi Noémi (2009) nyerte el.

(Via litera.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X