Papageno Radio
Intermezzo Ők az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar esélyesei

Ők az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar esélyesei

A European Prize for Literature magyar zsűrije meghozta a kislistára („shortlist”) vonatkozó döntését. Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László kerültek az esélyesek közé.

Az EU Irodalmi Díját olyan író kaphatja meg 2018-ban, illetve 2019 első felében megjelent/megjelenő szépprózai alkotásáért, akinek legalább 2, legfeljebb 4 (kivételes esetben 5) ilyen műve jelent meg a díjra jelölt könyvet is beleértve, s aki így már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerzőnek („emerging writer”-nek) számíthat. Tanulmány- és esszékötetek, gyermekirodalmi és színpadi alkotások nem számítanak.

A zsűri hosszú elemző és vitamunka után az alábbi szerzőket és legutóbbi könyvüket jelölte az EUPL magyar díjának kislistájára:

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Magvető, 2018)
Milbacher Róbert: Léleknyavalyák, avagy az öngyilkolás és egyéb elveszejtő szerek természetéről (Magvető, 2018)
Szilasi László: Luther kutyái (Magvető, 2018)

A díjat hároméves ciklusokban adják ki, és a 2019-es évben Ausztria, Finnország, Grúzia, Írország, Olaszország, Litvánia, Románia, Lengyelország, Görögország, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Ukrajna mellett Magyarország is újra sorra kerül.

Ide kapcsolódik:
Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat

Az 5000 euróval járó díjat Magyarországon eddig Szvoren Edina (2015), Horváth Viktor (2012) és Szécsi Noémi (2009) nyerte el.

(Via litera.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!