Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Pekingtől Chicagóig ünneplik a magyar film napját

Pekingtől Chicagóig ünneplik a magyar film napját

Idén először a magyar külképviseletek is megünneplik a magyar film napját, száz év legjobb alkotásaiból válogatva. A külképviseletek, köztük a külföldi magyar intézetek a Magyar Nemzeti Filmalappal együttműködésben félszáz filmet mutatnak be világszerte.

- hirdetés -

Korda Sándor Aranyembere a legkorábbi, Sándor Pál Vándorszínészek című filmje pedig a legfrissebb, amelyet most megismerhet az érdeklődő külföldi közönség. Bemutatnak olyan kultikus alkotásokat is, mint a Körhinta, az Örökbefogadás, a Szerelmesfilm vagy a Moszkva tér – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága.

- hirdetés -

Az 1968-ban forgatott A Pál utcai fiúkat Ankarában, Dublinban, Kolozsváron, Londonban és Taskentben vetítik, az ugyanabban az évben készített Egri csillagokat Düsseldorfban és Hanoiban, de az elmúlt évek filmtermésének legnépszerűbb alkotásai is láthatóak lesznek.

A filmművészet – köszönhetően a közelmúlt sikereinek – egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar kulturális diplomáciában. Évről évre több helyen szerveznek a külképviseletek magyar filmnapokat, filmheteket és fesztiválokat, ezek célja nemcsak a magyar filmalkotások bemutatása, hanem ezen keresztül Magyarország megismertetése, az országról alkotott kép színesítése, az érdeklődés felkeltése.

A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére idén másodszor ünneplik a magyar film napját április 30-án, az első magyar film bemutatójának napján: A táncz 1901-ben készült, fekete-fehér magyar némafilm. Ez volt az első tudatosan rendezett magyar filmalkotás. Az Uránia Tudományos Színház egyik előadásának mozgóképes illusztrációjaként született.

1901-ben Pekár Gyula mozgóképeket kért Zsitkovszky Bélától, az Uránia vetítőgépészétől. Az eredetileg fotográfus Zsitkovszky örömmel látott a feladathoz az Uránia tetőteraszán, a kor kitűnő színészeivel és az Operaház balerináival. Az első felvételeket meg kellett ismételni, mert az Uránia laboratóriuma leégett.

A huszonnégy kinematogramot 1901. április 30-án mutatták be. A film a sikeres itthoni bemutató után Párizsba is eljutott. A mozgókép nem maradt fenn, csak a képeiből készült képeslapok és az újságokban megjelent fényképek.

Eredeti fotogram A tánczból – forrás: wikipedia.org

(Via MTI, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X