Papageno Radio
Intermezzo Szűcs Máté érkezik a Pannon Filharmonikusokhoz

Szűcs Máté érkezik a Pannon Filharmonikusokhoz

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Liszt, Kodály és Bartók műveiből állította össze műsorát a Pannon Filharmonikusok április 11-i koncertjére, melyen a magyar költők nagyságát is megidézve Weöres Sándor és József Attila egy-egy verse ugyancsak hallható lesz. Az est szólistája a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása és a genfi zeneakadémia tanára, Szűcs Máté. A zenekart a fiatal karmester generáció egyik kiemelkedő képviselője, a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Hámori Máté dirigálja.

A koncertet két Liszt-mű keretezi. Az elsőként, és egyébként ritkán hallható darabban – Két epizód Lenau Faustjából – Éji menet; Mefisztó keringő – a zeneszerző Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét is megjelenítette. Szinte egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem Lenau szemléletében. Ezt követi Kodály Zoltán (később erősen átdolgozott) zeneakadémiai diplomamunkája, a Nyári este, majd az est kuriózuma: Szűcs Máté tolmácsolásban a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja zárja az első részt.

Ide kapcsolódik:
Egy olasz mű feltámadása a Pannon Filharmonikusok húsvéti hangversenyén

A darab érdekessége, hogy első alkalommal mutatják be nyilvános előadáson Bartók legendás Brácsaversenyének a Fibonacci-számsor alapján rekonstruált változatát, melynek szerzője Rakos Miklós. A szólista szerint a mű nagyszerű dramaturgiai felépítésű, hatalmas a művészek érdeklődése az új verzió iránt.

A szünet után Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában lesz hallható a Tasso című mű, mely az itáliai költő panaszát és diadalát idézi meg. A karmesteri pódiumon elsőként köszönti a pécsi közönséget a Kodály Központban Hámori Máté.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X