Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Új, saját próbatermet kapott a Győri Balett

Új, saját próbatermet kapott a Győri Balett

Mintegy kétszáz négyzetméter alapterületű új próbatermet kapott a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház szomszédságában, az Árpád parkolóházban.

- hirdetés -

A tánc világnapja alkalmából április 25-én átadott próbateremhez öltözők, balettmesteri helyiség, tea- és mosókonyha, valamint raktár és vizesblokk is tartozik, így a létesítmény összterülete mintegy négyszáz négyzetméter. A kivitelezésre a győri önkormányzat biztosított 186 millió forintot.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Velekei László: „A zongorista és a táncosok egy ütemben alkotnak”

A légcserélő berendezések és légkondicionálók mellett hűtő álmennyezetet építettek, amely hűtőfolyadék keringetésével biztosítja a terem megfelelő hőszabályozását. Szálcement erősítésű fala hangelnyelőkkel szerelt burkolatot kapott, az utcára néző fóliázott üvegfalakat szintén hangszigetelték. A padlózat több rétegből áll, a legfelső réteg egy olyan balettszőnyeg, amelyet a világ számos balett-társulata használ.

A 260 férőhelyes, tavaly decemberben átadott parkolóházat 1,7 milliárd forintból alakították ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül kapott támogatásból, de a próbaterem kialakítását az önkormányzat finanszírozta.

Kiss János, a társulat igazgatója elmondta, hogy a hely lehetőségei miatt nem csak próbateremnek fogják használni a helyiséget. Példaként említette, hogy a június 17-23. között tizenötödik alkalommal megrendezendő Magyar Táncfesztivál idején a gyermekeknek mutatnak be ott darabokat, de más jellegű előadásokat is terveznek.

Az április 29-i tánc világnapja alkalmából ennél nagyobb ajándékot egy társulat sem kaphat a világon”

– hangsúlyozta Kiss János. A Győri Balett korábban a színház épületében tartotta a próbákat. Az ünnepség végén a társulat a Velekei László művészeti vezető által koreografált PianoPlays című darabból adott elő részletet.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X