Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Vitray csak ül és mesél... ezúttal a jazzről

Vitray csak ül és mesél… ezúttal a jazzről

Több beszélgetésben a tévés szakma Robin Hoodjának nevezte magát Vitray Tamás. Az egykori sportriporter 1958-ban kezdett sportműsorokat közvetíteni a televízióban, s először a nemzetközi műkorcsolyaversenyek kommentálásával hívta fel magára a figyelmet. Április 25-én ő lesz Náray Erika Jazzrajongók című sorozatának vendége a Bohém étteremben.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Ahogy a rádiós futballközvetítés Szepesi György, úgy a tévés korcsolyakommentár Vitray felségterületévé vált. Ekkoriban tanulta meg, hogyan kell a szüneteket és egyéb unalmas perceket érdekfeszítő és közvetlen hangú információkkal kitölteni, elmondva, melyik versenyző milyen ruhát visel, milyen módszerekkel edz, mivel kapcsolódik ki szabadidejében.

Vitray emlékeiben sherwoodi erdőként jelennek meg e régi sportesemények, ahol egy íjjal felszerelkezve kellett célba lőnie.

- hirdetés -

A névtelen tévés kommentátor fokozatosan a tévé egyik legsokoldalúbb személyiségévé vált. Kiderült, hogy nemcsak a sportban járatos, hanem beszélgetős műsorokat és vetélkedőket is remekül vezet. Az előbbit ő honosította meg a magyar televízióban. A neve fogalom lett.

Emlékeit jó tollú íróként is felidézte könyveiben. De miről beszél majd a Jazzrajongók műsorában? Ezt talán még a kérdező Náray Erika sem tudja, ám ne féltsük a több mint négyezer műsort jegyző, nyugdíjas tévés szakembert: húsz évvel ezelőtt létezett egy ingyenes jazzmagazin, amely felkérte Vitrayt lemezkritikára, s ő készséggel megírta a cikket.

Biztosak lehetünk hát benne, hogy nem idegen számára Duke Ellington műfaja. Ráadásul a volt játékmester nemcsak riporternek, hanem riportalanynak is szellemes.

A színésznőnek nem lesz nehéz dolga vele: Vitray majd csak ül és mesél…

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.