Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt ókori görög hajókat

Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt ókori görög hajókat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket. Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták – adta hírül a Greek Reporter című görög napilap honlapja.

Ide kapcsolódik:
A British Museum nem adja vissza a görögöknek a Parthenon-frízeket

A teherhajó több ezer – minden bizonnyal borral töltött – amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban. A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X