Papageno Radio
Intermezzo A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az osztrák fővárosban élő, számos elismeréssel rendelkező zeneszerző 2013 óta oktat a bécsi Zeneakadémián. Szakmai munkáját ezentúl a multimédiás és alkalmazott zeneszerzés professzoraként folytatja.

Varga Juditot közel száz jelentkezőből, két éven keresztül zajló meghallgatások során választották ki a megüresedett pozícióra, amelynek keretében nem csak az alkalmazott, de hagyományos zeneszerző szakon tanuló hallgatókat is oktatja majd. Varga Judit megkeresésünkre elmondta, hogy bár hasonló feladatokat látott el az elmúlt hat évben a budapesti Zeneakadémián, elsősorban egy sokkal nagyobb felelősséget igénylő pozícióval néz most szembe. Kiemelte, hogy az igazi kihívás a képzés irányának meghatározása lesz, hiszen

“az alkalmazott zeneszerzés a műfaj egyik legújabb és legdinamikusabban fejlődő ágazata, amelynél nem lehet a hagyományokra támaszkodni.”

Varga Judit hallgatóként és oktatóként is ismerője a bécsi intézménynek, menedzseri és szervezői tapasztalatairól szólva pedig a különböző filmzenei projekteket és a STUDIO 5 koncertjeinek szervezését említette.

A frissen kinevezett Varga Judit számos nemzetközi zongora- és zeneszerzésverseny első helyezettje. Szólózongoristaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik világszerte, műveit olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák sikerrel, mint a Wien Modern, Magyar Állami Operaház, Cité de la musique Paris, Juilliard School New York, Budapesti Őszi Fesztivál, Mini Fesztivál, Konzerthaus és Musikverein Wien, Muffathalle München vagy a Varsói Ősz.

Ide kapcsolódik:
Várdai István lesz Heinrich Schiff utódja Bécsben

A zeneszerző kiemelten érdeklődik a rövidfilmek és színházi előadások megzenésítése, valamint a multimédiás rendezvényekre írt kompozíciók iránt. Olyan munkákat jegyez, mint a Prima Primissima díj zenei arculatának megtervezése, illetve több mint 30 színházi előadás valamint film zeneszerzője. Az Osztrák Filmakadémia „Legjobb filmzene“ kategóriájában 2013-ban és 2014-ben is jelölést kapott, 2014-ben meg is nyerte a díjat a „Deine Schönheit ist nichts Wert“ címü film zenéjéért.

Ide kapcsolódik:
Varga Judit kapta a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díját

Januárban az ő új, „Pendulum” című kompozíciója nyerte a német TONALi díjat. A nyertes műre csak Hamburgban tizenkét előadás vár, az ünnepélyes ősbemutatót pedig június 22-én tartják az Elbphilharmonie nagytermében.

2017-ben munkásságáért Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat kapott. 2018-ban pedig átvehette az Erkel Ferenc-díjat.

Promóció

Stream és színház

X
X