Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Az évad legjobb előadásai? – a Jó kérdés idei utolsó alkalmán a...

Az évad legjobb előadásai? – a Jó kérdés idei utolsó alkalmán a POSZT kerül terítékre

Egy színházi fesztivál előadásai, különösen akkor, ha versenyről van szó, pláne, ha a kiírásban szerepel a „legjobbak” kitétel, mindig indulatokat keltenek. Május 13-án, a Jó kérdés idei utolsó alkalmával a POSZT versenyprogramjáról beszélgetnek és vitatkoznak.

- hirdetés -

A Pécsett június 6. és 15. között látható versenyelőadásokat Gulyás Gábor filozófus, esztéta és Zalán Tibor költő, író, dramaturg válogatták, segítőik Mispál Attila és Csikós Attila voltak. „A tetszésünk, a jó ízlésünk és a színházi tapasztalataink alapján azokat az előadásokat fogjuk jelölni, amelyeket emberileg és szakmailag is fel tudunk vállalni” – nyilatkozta Zalán Tibor még a POSZT-válogatás közben. „Nem volt kvótánk, nem határoztuk meg előre, hogy mennyi vidéki, mennyi budapesti, mennyi határon túli előadás legyen. Csak az esztétikai szempontok számítottak” – fogalmazott Gulyás Gábor a versenyprogram nyilvánosságra kerülése után.

Gulyás Gábor egyes előadásokról írt rövid reflexióiról nálunk vezetett blogot.

- hirdetés -

Hogyan alakult ki a POSZT versenyprogramja? Milyen szempontok mentén néz előadást a kritikus és a POSZT-válogató? Milyen tendenciákat látnak a magyar színházakban? Tud-e objektív kívülálló lenni egy drámaíró, akinek a darabjait több színház is műsorra tűzte? Elfogadná-e a legjobb képzőművészek versenykiállításának kurátoraként a kritikust a művészettörténész? Korrelál-e a POSZT versenyprogramja és a Színikritikusok díja?

Ide kapcsolódik:
Miért ezek a POSZT versenyelőadásai?

A kérdéseket Gulyás Gábor és Zalán Tibor POSZT-válogatókkal, valamint Turbuly Lilla író-kritikussal, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével járjuk körbe május 13-án 17 órai kezdettel a Katona József Színházban. A beszélgetés – amelyet az NKA és az MMA támogat – ingyenes, vezetője ezúttal is Veiszer Alinda.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.