Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Berlioz és Rachmaninov műveivel zárul a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jubileumi évada

Berlioz és Rachmaninov műveivel zárul a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jubileumi évada

Színes és gazdag tavaszi, nyár eleji csokor várja a közönséget május 14-én a Müpában. Az idén fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Berlioz és Rachmaninov műveiből ad koncertet a Rádió Énekkara kíséretében.

- hirdetés -

A romantikus est műsorán elhangzik Rachmaninov egy korai műve, a Tavasz című kantáta, az érett Berlioz gyönyörű hat dalból álló Nyári éjszakák ciklusa és végül Rachmaninov Harangok című kantátája.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
75 éve alakult meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

„A hallgatók számára talán az a különlegesség, hogy miközben hetven év van a két szerző születése között, alig érezni stílusbeli különbséget” – emelte ki Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője, aki a művek keletkezése kapcsán felidézte, hogy Rachmaninov Tavasz című kantátája egy Nyekraszov-költemény ihletésére született meg. A költemény egy kapcsolatában csalódott, féltékeny férjről szól, aki arra készül, hogy megölje hűtlen asszonyát. A kitavaszodás aztán megbékíti a megcsalt férjet.

Berlioz dalciklusában Théophile Gautier verseit zenésítette meg, a darabok a tavaszról, a szerelemről, a nyárról és a gyászról szólnak. 

A koncert utolsó művét, a Harangok című kantátát, Edgar Allan Poe versének orosz fordítására komponálta Rachmaninov. A darabot a zeneszerző gyermekkori emlékei ihlették: az orosz templomok harangjainak zengése-bongása.

Ide kapcsolódik:
Hat bérletet indítanak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

A koncerten, amit Kesselyák Gergely vezényel, közreműködnek Molnár Ágnes, Fekete Attila és Szemerédy Károly énekes szólisták, a hangversenyt a Bartók Rádió ezúttal is élő egyenes adásban közvetíti.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.