Papageno Radio
Intermezzo Budapesten koncertezik Dél-Korea jazz tehetsége és vezető kamarazenei együttese

Budapesten koncertezik Dél-Korea jazz tehetsége és vezető kamarazenei együttese

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fókuszban a koreai zenészek címmel koncertsorozatot indít a budapesti Koreai Kulturális Központ, amelyet egy klasszikus, valamint egy jazz hangversennyel nyit meg. Korea egyik vezető kamarazenei együttese, a Novus String Quartet, és a koreai-francia jazz trió, a HEO Trio lép fel május 24-én és 25-én Budapesten, a Budapest Music Centerben.

A zenei formációk felkészültségükkel és karizmatikus hangzásvilágukkal hódították meg a nemzetközi közönséget. A 2007-ben alakult németországi székhelyű Novus String Quartet Korea egyik vezető kamarazenei együttese. A nemzetközi szakma figyelmét akkor vonták magukra, amikor a Nemzetközi Mozart Versenyen első, az ARD Nemzetközi Kamarazenei Versenyen második helyezést értek el. Nagysikerű koncerteket adtak többek között a londoni Wigmore Hall, a bécsi Konzerthaus, a berlini Musikfest és a kölni Philharmonie meghívására is.


A zenekar tagjai a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen végezték zeneművészeti tanulmányaikat, majd később olyan mesterektől tanultak kamarazenét, mint Christoph Poppen és Hariolf Schlichtig, a müncheni Hochschule für Musik und Theater professzorai és Heime Mueller, a lübecki Hochschule für Musik tanára, az Artemis Kvartett egykori tagja. 2015 óta a Belcea Quartet mentorálja őket.

Novus String Quartet – forrás: facebook.com/Novusstringquartet

A francia Aparté Kiadó gondozásában két albumuk jelent meg. Első lemezükön Beethoven, Weber és Isang Yun darabok, második lemezükön Csajkovszkij első vonósnégyese és a Firenzei emlék vonósszextett csendül fel. 2019-ben tervezik következő albumuk megjelenését, melyen Berg Lírikus szvitjét és Schubert A halál és a lányka című művét hallhatjuk majd.

A május 24-i budapesti koncerten Schubert, Berg és Dvorak vonósnégyeseiből adnak elő.

A HEO Trio jazz együttest 2013-ban alapította Franciaországban Heo Daeuk, zeneszerző-zongorista. A koreai és francia származású zenészekből álló csapat a keleti és nyugati zenei hagyományok izgalmas vegyítésével nyerte meg a kritikusok és a közönség elismerését.

Heo Daeuk eredetileg klasszikus zeneszerzést tanult, ma Dél-Korea egyik legkiemelkedőbb jazz tehetségeként ismert. Védjegye a saját lírai és tiszta hangzásvilágára épülő szabad improvizáció. Franciaországbeli tanulmányai során alapította meg a HEO Triót, két francia jazz zenész, Frédéric Chiffoleau (nagybőgő) és Kevin Lucchetti (dob) részvételével.

Budapesti koncertjük május 25-én kerül megrendezésre.

Az elmúlt öt évben kitartóan tanulmányozták a különféle zenei nyelveket, próbálgatva a szóló-, trió- és vonószenekarok adta lehetőségeket, ötvözve a három zenész egyedi zenei karakterét és ötleteit.

Zenéjükben gyönyörű harmóniában fér meg egymás mellett a keleti és nyugati kultúra, csakúgy, mint a kamarazenében rejlő egység és az egyes hangszerek egyedisége.

Kultúrák fúziójára kiváló példa lehet, amikor Kevin Lucchetti improvizatív szólója egy koreai hagyományos vonós hangszeres zene elemeiből építkezik. 2019-ben jelenik meg legújabb albumuk Sherpa címmel a francia Cristal Records gondozásában.

A Fókuszban a koreai zenészek programsorozat a Magyarország és Koreai Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójára rendezett hivatalos ünnepségsorozat része.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X