Papageno Radio
Színház Egy héten át magyar filmeket vetítenek az izraeli mozik

Egy héten át magyar filmeket vetítenek az izraeli mozik

Topolánszky Tamás Curtiz című filmjével nyílt meg Tel-Avivban május 12-én este a május 20-ig tartó izraeli magyar filmhét.

A tel-avivi magyar nagykövetség szervezte esemény a március 15. és október 23. közötti Izraeli Magyar Kulturális Évad egyik programja, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésével jött létre.

A filmeket először Tel-Aviv legnagyobb művészmozijában, a Cinematheque-ban vetítik, majd további helyszíneken, Haifában és Jeruzsálemben is műsorra tűzik.

Az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 30. évfordulóját emlékezetessé tevő kulturális évadon szereplő alkotások bemutatják a változásokat a magyar filmben a nagy klasszikusoktól – mint Kertész Mihály és Korda Sándor – a jelenkor sikeres filmalkotásainak világáig, amelyek díjakat nyertek el Berlinben és Cannes-ban, sőt két Oscart is szereztek a közelmúltban – mondta a megnyitón Benkő Levente, tel-avivi nagykövet.

Ide kapcsolódik:
Pekingtől Chicagóig ünneplik a magyar film napját

A magyar filmhétre Izraelbe utaznak Rófusz Ferenc és Varsányi Ferenc animációsfilm-rendezők, valamint független filmesek, producerek is, hogy találkozzanak a helyi közönséggel és megbeszéléseken vegyenek részt az izraeli társintézményekkel, amelyekkel később jó eséllyel együttműködéseket indíthatnak.

A megnyitón a nyitófilm producere, Sümeghy Klaudia, és főszereplője, Lengyel Ferenc bepillantást engedett a Curtiz elkészítésének hátterébe, elmesélték, mi késztette őket létrehozására, és méltatták a több mint 100 amerikai filmet jegyző Kertész Mihályt.

Ide kapcsolódik:
2018 a magyar film sikerét hozta - Az év díjazott alkotásai

A filmhéten bemutatják még A berni követ és a Félvilág című, eddig Izraelben nem vetített műveket, valamint a klasszikusnak számító Macskafogót és az Eldorádót. Május 18-án délelőtt gyerekeknek vetítik a Hoppi mesék sorozatból az Egy év Hoppifalván című animációs mesefilmet. Ezt a Magyar Művészeti Akadémia két köztestületi tagjának, Varsányi Ferencnek és Rófusz Ferencnek az animációs műhelytalálkozója követi a helyi magyar iskolásokkal.

Május 19-én este héttől „rövidfilmfesztivál” lesz az MMA ösztöndíjasa, Lukácsy György filmkritikus moderálásával, ezen bemutatják Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy című kisfilmjét is.

A két ország filmes együttműködésének keretében május 15-én átadják három magyar film, a Félvilág, a Szabadság – Különjárat, és A berni követ vetítési jogát az izraeli közmédiának, a Kannak.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!