Papageno Radio
Intermezzo Felavatták Gennagyij Rozsgyesztvenszkij szobrát a Moszkvai Konzervatoriumban

Felavatták Gennagyij Rozsgyesztvenszkij szobrát a Moszkvai Konzervatoriumban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A karmesterlegenda 1931. május 4-én született Moszkvában és 1954-ben végezte el a konzervatóriumot az orosz fővárosban.

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij 1961-től egészen 1974-ig irányította a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarát. 1964-től hat éven keresztül, majd a 2000/2001-es évadban ismét zeneigazgatói posztot töltött be a moszkvai Nagyszínházban, 2012-től a moszkvai Pokrovszkij Zenés Kamaraszínház zeneigazgatója volt. 1974-től oktatott a Csajkovszkij Konzervatóriumban, tiszteletbeli tagja volt a Svéd és a Brit Királyi Zenei Akadémiának. A karmester zeneszerzőként is tevékeny volt. A magyar közönség utoljára a Concerto Budapest élén láthatta Budapesten 2015-ben. Az együttes legutolsó felkérését egészségi állapota miatt már lemondani kényszerült.

A Moszkvai Nagyszínház és a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarának irányítása után hazájából elsőként olyan világhírű zenekarok vezető karmestereként dolgozott, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Szimfonikusok vagy a stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar. Vendégkarmesterként vezette nemcsak a Berlini Filharmonikusokat, de a Bostoni Szimfonikusokat és a Chicagói Szimfonikus Zenekart is. Páratlan munkabírását és tapasztalatát egyszerre jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, és közel kétszer ennyi darabot vezényelt.

A bronz szobor Kína egyik leghíresebb karmestere és Gennagyij Rozsgyesztvenszkij egykori tanítványa, Zhang Guo Yong ajándéka a konzervatórium számára.

 

(Via tvkultura.ru)

Promóció

X
X