Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Feltárták a budai várat védő 16. századi Erdélyi bástya maradványait

Feltárták a budai várat védő 16. századi Erdélyi bástya maradványait

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb régészeti felfedezésével találkozhatunk a budai várban, ha belépünk a Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épület udvarába, ahonnan értékes leletanyag került elő a tavalyi ásatások során.  

- hirdetés -

Zolnay László régész már 1962-ben elkezdte a régészeti és kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű terület kutatását, azonban a legizgalmasabbnak ígérkező részen, az Erdélyi bástyánál elakadt az ásatás. 2018 augusztusában aztán a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának régészei is nekiláttak a munkának. „A várfal síkjából kiugró, a modernebb ostromtechnika ellen is védelmet nyújtó bástya az 1530-as években Szapolyai János király ideje alatt épült, és a feltárás azért is szenzációs, mert ekkora tömegben és ilyen magasan álló eredeti erődítési falak a budai várban egyedül csak a királyi palota területén maradtak meg” – írja cikkében a We Love Budapest.

- hirdetés -

Az eredményes feltárásnak köszönhetően megnyitották Az első bástya – pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című különleges régészeti tárlatot, amelyen az eddig rejtett terüleket is bejárhatjuk. A helyszínt eddig azért volt szinte ismeretlen, mert a második világháború végétől a magyar–amerikai ingatlancsere-megállapodás 2014-es végrehajtásáig az Egyesült Államok diplomáciai területe volt, ahova egyáltalán nem lehetett belépni (– a feltárásokat is ez nehezítette meg).

A leleteket az újonnan kialakított régészeti sétányon – mely végigvezet az Erdélyi bástya területén –, valamint a lőportárban és a Vármúzeumban szemlélhetjük meg – ez utóbbi kiállítótér fókuszában az 1962-ben Zolnay László régész vezette ásatás legszebb darabjai és a 2018-ban előkerült leletanyag állnak.

(Via We Love Budapest, Index)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.