Papageno Radio
Intermezzo Ismét megrendezik a Budapesti Bach-hetet

Ismét megrendezik a Budapesti Bach-hetet

A h-moll mise keretezi a 30. Budapesti Bach-hét műsorát június 3. és 9. között, az ingyenes hangversenyeknek a Deák téri evangélikus templom ad otthont.

A rendezvény fő célja Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása, az életmű teljességének a bemutatása – hangsúlyozta Kamp Salamon karnagy, a Bach-hét művészeti vezetője.

A Budapesti Bach-hetet minden év júniusának első hetében rendezik, a programban rendszeresen szerepel orgona-, szóló-, kamara-, oratórium- és zenekari est. Az idei rendezvényt a h-moll mise keretezi, közötte pedig a különböző koncertek várják a közönséget. A hagyományok szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el, megtartva a Bach munkáját jellemző kereteket. Kamp Salamon kiemelte: fontos, hogy az a szellemi erő, amelyet Bach művészete képvisel, megszólaljon és állandóan jelen legyen a magyar főváros életében.

Ide kapcsolódik:
Tudhatjuk-e pontosan, hogyan játszott Bach egy bizonyos napon?

A h-moll misét június 3-án és június 9-én Zemlényi Eszter szoprán, Németh Judit alt, Megyesi Zoltán tenor, Jekl László basszus, Dobozy Borbála csembalóművész, Mekis Péter orgonaművész, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar adja elő Kamp Salamon vezényletével.

Kálmán Attila orgonaestjét hallhatja a közönség június 4-én, másnap pedig Ittzés Gergely fuvolaművész és Finta Gergely orgonaművész ad kamaraestet. Június 6-án az a-moll és a C-dúr hegedű-szólószonáta hangzik el Ábrahám Márta előadásában. Christoph Bossert orgonaestjét követően Dobozy Borbála és Elek Szilvia csembalóművészek, valamint az Aura Musicale kamarahangversenye várja az érdeklődőket.

Ide kapcsolódik:
Bach szvitjeit játszotta Yo-Yo Ma a mexikói határnál - Videó

A Bach-hagyományok a Deák téri püspöki székhelyen 115 éves múltra tekintenek vissza és szorosan összefonódtak a Lutheránia Énekkar munkásságával, amelynek középpontjában Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása áll. Az énekkar történetében fontos szerepet játszott Zalánfy Aladár orgonaművész, aki Weltler Jenő karnaggyal együtt Magyarországon egyedülálló Bach-kultuszt teremtett. A Lutheránia Ének- és Zenekar művészeti vezetője 1987 óta Kamp Salamon, akinek a tevékenysége nyomán rendszeressé váltak a kantátazenés istentiszteletek és akinek a kezdeményezésére 1990-ben létrejött a Budapesti Bach-hét.

A Magyar Bach Társaság és a Pesti Evangélikus Egyházközség legjelentősebb rendezvénysorozatán minden év júniusában Johann Sebastian Bach életművének alkotásai csendülnek fel neves hazai és külföldi művészek előadásában a Deák téri evangélikus templomban.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!