Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kezdődik a 4. Art Capital fesztivál Szentendrén

Kezdődik a 4. Art Capital fesztivál Szentendrén

Május 25-étől 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

- hirdetés -

Gulyás Gáborral, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatójával közös álom volt, hogy Szentendre ismét fontos képzőművészeti központtá váljon – mondta el az idén Régi és új álmok címmel meghirdetett rendezvénysorozat május 24-i szentendrei sajtónapján a város kulturális alpolgármestere. Gyürk Dorottya hozzáfűzte: ez a törekvés száz évvel ezelőtt kezdődött, és a szentendrei képzőművészeti hagyományban gyökerezik.

- hirdetés -

A hetvenes években, a „tiltott-tűrt-támogatott időszakban” a szentendrei autodidakta művészek elemi erővel robbantak be a magyar képzőművészetbe, és megjelenésük, tevékenységük hatására tömegek áramlottak a városba. Mindenki részese akart lenni a szabadság érzésének, annak a különös atmoszférának, amely Szentendrét jellemezte – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: ez az az életérzés, amelyet az Art Capital vissza akar hozni.

Gyürk Dorottya elmondása szerint Gulyás Gáborral, a fesztivál főkurátorával olyan művészeti teljesítményről álmodtak, amely ismét meg tudja szólítani a magyarokat.

Gulyás Gábor az idei fesztivál kiállításairól szólva közölte, hogy azok elsősorban az álom témájához kapcsolódnak, tizenkilencedik, társult kiállításként pedig a Vajda Lajos Stúdió (VLS) tárlata csatlakozott.

Ide kapcsolódik:
Régi és új álmok címmel rendezik meg az idei Art Capital fesztivált

A közönség ezúttal is elsősorban kortárs művészeti kiállításokkal találkozhat, köztük több nemzetközi vonatkozású tárlattal. Kiállít például Florin Stefan, Eva Schlegel vagy Dimitrij Kavarga, az úgynevezett poszthumán művészet egyik ikonikus alakja is – emelte ki a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A főkurátor hangsúlyozta, hogy az Art Capital projektjei nem készen érkeztek a városba, hanem helyben születtek.

Gulyás Gábor a magyar kiállítások közül háromban működött közre kurátorként: a Magyar szürrealizmus című tárlatban, amely a Ferenczy Múzeumban látható, az Erről álmodtam én… elnevezésű köztéri projektben, ahol 12 egyszemélyes vetítőfülkében lehet találkozni valamelyik irodalmi hős álmával színészek tolmácsolásában, illetve Nagy Kriszta Csipke Rózsika halott című helyspecifikus tárlatában, amely a MűvészetMalomban kap helyet.

A programok részeként álom tematikájú filmeket is vetítenek a Fő téren, az idei év egyik legnagyobb vállalkozása pedig egy most alakuló független társulat, a Laboratorium Animae Műhely előadása lesz Sardar Tagirovsky vezetésével. A május 25-étől látható produkció különlegessége, hogy Az ember tragédiáját teljes, eredeti változatában adják elő a társulat tagjai.

Az Art Capital kiállításai május 25-én délutántól látogathatók, a fesztivál szeptember 1-jén zárul. A programokról itt lehet részletesen tájékozódni.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.