Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Rátaláltak Nero császár Aranypalotájának egy 2000 évig rejtett termére

Rátaláltak Nero császár Aranypalotájának egy 2000 évig rejtett termére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A lelet különlegessége például, hogy a terem freskói érintetlenül megmaradtak: Pán isten, párducok, kentaurok, szfinxek és egzotikus madarak népesítik be a falakat a római régészek által fellelt Aranypalota csaknem 2000 évig rejtett Szfinx Szobájában (Sala della Sfinge).

Az olasz ANSA hírügynökség szerint a sértetlen freskókkal díszített szobát véletlenül találták meg még 2018 végén, mikor Nero leégett első palotáját restaurálták. A munkák során a régészek egy nyílást fedeztek fel az egyik szoba falán, így jutottak el egy zseblámpa fénye mellett a rejtett helyiségbe.

- hirdetés -

Nero császár Aranypalotájának terme – forrás: wantedinrome.com

Nero azután építette az Aranypalotát, hogy az első, szintén fényűző palotája leégett az i. sz. 64-es nagy római tűzvészben. A későbbi Colosseum szomszédságában álló, többemeletes, kertekkel körülvett palota kétszázötven hektárt foglalt el. A reneszánsz idején Raffaello és Michelangelo is az Aranypalota falait borító freskók díszítését utánozta.

A római Aranypalota elhelyezkedése – forrás: Wated in Rome

A turisták előtt húsz évig lezárt Domus Aureát 1999-ben nyitották meg újra, de az épületekben történt omlások miatt 2005 óta ismét zárva tartották. Tízévi restaurálás után 2019. április 12-től újra látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Néró császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.

Ide kapcsolódik:
Áprilistól látogatható lesz Rómában Nero palotája - Galéria

(Via HVG, Wanted in Rome)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X