Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Stark János Mátyás 3. díjat nyert a Rising Stars Grand Prix zenei...

Stark János Mátyás 3. díjat nyert a Rising Stars Grand Prix zenei versenyen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Stark János Mátyás 3. díjat nyert a Rising Stars Grand Prix 2019 – International Music Competition Berlin nevű zenei versenyen. A versenyre bármilyen nemzetiségű zenész nevezhetett. Az elmúlt években körülbelül 40 ország több mint 100 pályázója vett részt a versenyen, mely idén is hasonló érdeklődés mellett zajlott le.

A versenyen még egy magyar helyezés született: Wendler Enikő fuvolista szintén 3. díjat kapott saját kategóriájában.

„A verseny egyetlen online fordulóból állt, ahová egy darab, nagyjából 10 perces, vágatlan videófelvételt kellett beküldeni. A kategóriák beosztása érdekes rendszerben történt: műfaji megkötés és hangszerspecifikáció nélkül, kizárólag az életkort figyelembe véve, ami azt jelenti ebben az esetben, hogy egy kategóriában versenyeztek klasszikus zenészek, népzenészek, jazzmuzsikusok és musical-énekesek is. A pályázatokat ezután két alapkategóriára osztották: szóló- és kamaraelőadásokra, az alapkategóriákat pedig szintén életkor szerint osztották fel. A díjakat pontszámok alapján ítélték oda; egy-egy helyezésen tehát több pályázó is osztozhatott” – tudatta szerkesztőségünkkel Stark János Mátyás.

Wendler Enikő a 16-18 éves szólisták kategóriában kapta helyezését, egyetlen fuvolistaként.

Stark János Mátyás a 19 éves illetve annál idősebb pályázók kategóriájában indult. Ennek a korcsoportnak nem volt felső életkori határa;

„A kategória legidősebb díjazottja (Honorable mention) egy 52 éves olasz hegedűművész. Az első három díj is jellemzően 25-35 éves művészek között oszlott meg.

Így örömmel tölt el, hogy a három díjazott hegedűs egyike lehetek, a 3. legfiatalabb díjazott résztvevőként” – írta a művész, aki nyolc évesen kezdett hegedülni.

2012-től 2016-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatán Somogyi Péter tanítványa volt; kamarazene tanárai Fejérvári Zoltán, Gulyás Márta és Wagner Rita voltak. Ezzel párhuzamosan 2012 és 2014 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zeneszerzés szakán is tanult Fekete Győr Istvánnál és Csemiczky Miklósnál.

2016-tól a weimari Hochschule für Musik Franz Liszt hallgatója Prof. Andreas Lehmann osztályában. Ezek mellett részt vett többek között Takács-Nagy Gábor, Yair Kless, Igor Ozim, Latica Honda-Rosenberg, Krzysztof Penderecki és Zakhar Bron mesterkurzusain. Számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel.

Eredményei között található az országos Bartók Béla hegedűduóversenyen 1. díja (2006), a nemzetközi Beliczay Gyula emlékverseny aranymedálja (2011), a nemzetközi „Talents for Europe” verseny 3. díja és a nemzetközi „Zene határok nélkül” verseny 2. díja (2013). Kamarazenészként a 2016-os Weiner Leó kamarazene-versenyen 3. díjat kapott Ránki Fülöp kamarapartnereként. Zeneszerzőként 1. helyezést ért el az országos Sugár Rezső zeneszerzőversenyen (2013) és 3. helyezést a nemzetközi Bartók Világversenyen (2018).

Toccata című darabját, amely a Bartók Világverseny 2019. évi zongoraversenyének kötelező darabja lesz, az Editio Musica Budapest adja ki. Fellépett az összes jelentős magyar koncerthelyszínen (MÜPA, BMC, Zeneakadémia, Vigadó, Bartók Rádió), valamint Németország, Spanyolország, Anglia, Ausztria és Lengyelország koncerttermeiben. Játékát rögzítette a magyar televízió és rádió is. Olyan neves fesztiválokon vett részt szólistaként és kamarazenészként, mint a weimari „Wege zu Liszt” fesztivál vagy a spanyolországi Encuentro de Santander fesztivál. Kamarapartnerei voltak többek között Érdi Tamás, Csalog Gábor és Nobuko Imai is.

Három éven keresztül a MOL Tehetségtámogató Program ösztöndíjasa volt, szólistaként szerepelt a MOL tehetségek hanglemezén, szólóestet adott a Szépművészeti Múzeumban.

2019 januárjában felvételt nyert a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjába, ahol a zenei élet olyan kiválóságai segítik pályáját, mint Baráti Kristóf és Várdai István. A

2019 őszétől 2021 közepéig terjedő időszakra elnyerte egy Gagliano mesterhegedű kizárólagos használati jogát

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X