Papageno Radio
Intermezzo Több mint 50 millió dollárt fizettek egy Rothko-képért

Több mint 50 millió dollárt fizettek egy Rothko-képért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Több mint 50 millió dollárért (14,6 milliárd forintért) kelt el Mark Rothko (1903–1970) orosz származású amerikai absztrakt festő egy képe egy New York-i a Sotheby’s aukciósház árverésén.

Az 1960-ban készült, sötét alapon pink, piros és fehér téglalapokat ábrázoló absztrakt festményre (Untitled) a Sotheby’s hagyományos tavaszi aukcióján lehetett licitálni május 16-án este New Yorkban. A kép a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumának tulajdonában volt.

Ide kapcsolódik:
Hatalmas értékű Rothko-kép cserélhet gazdát New Yorkban

Rothko aukciós rekordja 86,9 millió dollár, ennyit adtak 2012-ben az Orange, Red, Yellow (Narancs, vörös, sárga) című festményéért.

A tavasz aukciós rekordjai közé tartozik Jeff Koons amerikai képzőművész Rabbit (Nyúl) című szobra, mely 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie’s New York-i aukcióján, élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen.

Ide kapcsolódik:
Egy acélszürke lufinyúl, amely átalakította a kultúránkat

Korábban Claude Monet francia impresszionista Kazlak című festménye döntött rekordot, 110,7 millió dollárért cserélt gazdát a Sotheby’s aukcióján. Ez a művész legdrágábban elárverezett képe, egyben az első impresszionista alkotás, melyért több mint 100 millió dollárt adtak.

(Via MTI)

Promóció

X
X