Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tolsztoj alakját állítja középpontba Szalai Éva zongorakoncertje

Tolsztoj alakját állítja középpontba Szalai Éva zongorakoncertje

Június 4-én, a CEU-n kerül sor arra a koncertre, amelyből Szalai Éva és Miranda Liu, valamint a két narrátor, Nagy-Sándor Zsuzsa és Tóth Endre közreműködésével rajzolódik ki Lev Tolsztoj zenéhez fűződő viszonya.

- hirdetés -

„A zene az érzelmek gyorsírása. Azok az érzelmek, melyek csak nagy körülményességgel írhatók körül szavakkal, közvetlenül megnyilatkozhatnak a zene által.” Lev Tolsztoj vetette papírra ezeket a mondatokat – talán egyike azon legnagyobb íróknak, akik szenvedélyesen rajongtak a zene iránt: zongorázott, zenéről elmélkedett írásaiban és még komponált is néhány darabot

Az egyetlen, amelyet kiadtak, meg is szólal a koncerten.

- hirdetés -

A legfontosabb példákat természetesen a Kreutzer-szonáta című elbeszélésében találjuk, amely egy gyilkosság története: a főhős szerint a zenének olyan ereje van, hogy az megváltoztathatja az ember belső állapotát valaki máséra, és ez az, ami miatt megöli a feleségét.

De valóban ilyen veszélyes lenne a zene? És Tolsztoj tényleg azt gondolta Beethovenről, hogy „tehetségtelen” lett volna?

Az író zenéhez fűződő viszonya meglehetősen bonyolult volt, a koncerten Szalai Éva és Miranda Liu az ő zenei világát kívánja megidézni, hogy megmutassák annak gazdagságát és különcségeit, valamint hogy tisztázzák a tévhiteket Tolsztoj és fia, a zeneszerző és népzenekutató Szergej Tolsztoj néhány szövege segítségével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.