Papageno Radio
- hirdetés -
Színház „Voltam pályára alkalmatlan, és voltam rövid ideig kedvenc is” – Raksányi Gellértre...

„Voltam pályára alkalmatlan, és voltam rövid ideig kedvenc is” – Raksányi Gellértre emlékezünk

Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze 1925. július 19-én született Szigetváron és 2008. május 20-án hunyt el Budapesten.

- hirdetés -

Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron Raksányi Árpád és Durkó Margit gyermekeként. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1947-ben végzett, azóta folyamatosan a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színház művésze volt.

- hirdetés -

Raksányi Gellért a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze. Robosztus alkata, zengő orgánuma míves beszéde, pontos karakterformáló képessége, színpadon, filmen egyaránt összetéveszthetetlenné tette. Alakításait nagy jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód, mélységes humor jellemezte. Szerepei életteliek, apró részleteiben is kidolgozottak voltak. Kitűnően mondott verset is, repertoárján szinte a teljes magyar líra szerepelt.

„Elnyomásomnak köszönhetem, hogy még mindig tudok újat produkálni. (…) Kifejezetten jó, hogy így alakult, mert legalább meg tudtam maradni szerény embernek. Hosszú pályafutásom során sokféle formában léteztem: voltam pályára alkalmatlan, és voltam rövid ideig kedvenc is, ha berúgtam, nem illett odanézni” – nyilatkozta egykor.

Jelentősebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a Postás (Örkény István Tóték) Vukovics Sebő (Illyés Gyula: Fáklyaláng) Bakos Béla (Németh László: Villámfénynél), Vándor (Sarkadi-Ivánka-Szörényi-Bródy: Kőműves Kelemen), Öreg Gobbó (Shakespeare: A velencei kalmár), Elnök (Rose: Tizenkét dühös ember), Patikárius (Shakespeare: Rómeo és Júlia), Bódi (Szakonyi: Vidám finálé).

Ide kapcsolódik:
110 éve született a Körhinta zeneszerzője

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna, a Magyarok, a Halottak gyertyafényben című alkotásokban, továbbá a Rózsa Sándor című tv-sorozatban. Kisebb karakterszerepekben alakított nagyot, de számos filmben és tévésorozatban is szerepelt – többek között a Szomszédok Kutya ura volt. Ekkor már igazi színészlegendának számított, saját becenevén szerepelhetett a sorozatban (Kutyu). Ez a név hároméves ragadt rá, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre.

Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban Érdemes művész, 1989-ben Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet – az első tíz művész között – 2000-ben kapta meg.  2008. május 20-án hunyt el Budapesten. Balatongyörök temetőjében helyezték végső nyugalomra.

(Via Színház.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.