Papageno Radio
Intermezzo Az ókori Athén maradványai közt sétálhatunk az Akropolisz Múzeum eddig elzárt területein

Az ókori Athén maradványai közt sétálhatunk az Akropolisz Múzeum eddig elzárt területein

Az athéni Akropolisz Múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából megnyitotta az épület föld alatt elhelyezkedő szintjét, összesen mintegy négyezer négyzetméternyi területet az Akropolisz hegy lábánál, amely az egykor virágzó negyed maradványait tárja a közönség elé: ókori fürdőket, házakat, kutakat, műhelyeket, vízvezetékeket, latrinákat. A területeken, amelyeket ezidáig csak egy üvegpadlón keresztül csodálhattak csak meg, most szabadon bolyonghatnak a látogatók. 

2009-es megnyitása óta a Bernard Tschumi francia-svájci építész tervezte 14 ezer négyzetméter területű Akropolisz Múzeumot, a görög főváros egyik fő turisztikai látványosságát mintegy 14,5 millió látogató kereste fel. Most megnyitott föld alatti területe a klasszikus, a római kori és a bizánci kori Athén életét mutatja be, mely körülbelül az időszámításunk előtti 5. századtól volt lakott.

Akropolisz Múzeum – forrás: facebook.com/Acropolis-Museum-Μουσείο-Ακρόπολης, fotó: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Thuküdidész, A peloponnészoszi háború szerzője itt írta meg Athén történetéről szóló második könyvét, amelyben azt említette, hogy épp ez a terület volt az akkori város legrégebbi övezete – említette a múzeum igazgatója, Dimitris Pandermalis. Az ókori Athén környékének egyedülálló varázsa van, tette hozzá, hiszen ez az a hely, amely a legközelebb visz minket a hétköznapi emberekhez azáltal, hogy láthatjuk születésük és gyermekéveik helyszínét, a környezetet, ahol dolgoztak és családot alapítottak. A maradványokat a múzeum 1997 és 2004 közötti építése idején tárták fel.

(Via Greek City Times, hirado.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!