Papageno Radio
Intermezzo Dominique Meyer kerülhet a milánói Scala élére

Dominique Meyer kerülhet a milánói Scala élére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A bécsi Opera jelenlegi igazgatója kerülhet június 28-án a milánói Scala élére – értesült a Le Figaro.

A legutóbbi tárgyalások után Giuseppe Sala, Milánó polgármestere azt közölte, hogy „egyetértésre jutottunk Alexander Pereira utódjának személyét illetően.”

A francia lap úgy tudja, hogy a La Scala új főintendánsa minden valószínűség szerint a 64 éves Dominique Meyer, a bécsi Opera leköszönő igazgatója lesz. A Staatsoper azt közölte, hogy az érintett egyelőre nem kíván reagálni a hírre. A hivatalos döntést június 28-án hozzák meg.

A 71 éves Alexander Pereira, aki 2014 óta áll a milánói dalszínház élén korábban a Zürichi Opera és a Salzburgi Ünnepi Játékok igazgatója volt. Mandátuma 2020 februárjában jár le.

Az intendáns milánói időszakára árnyékot vet egy, a Scala szaúdi forrásból történő 15 millió eurós finanszírozása körüli vita. Az emberi jogok és a polgári szabadságjogok szaúd-arábiai helyzetével kapcsolatos felháborodás hatására a színház végül visszalépett szándékától.

Dominique Meyer, aki 2010 óta vezeti a bécsi teátrumot szezononként 99 %-os kihasználtságot ért el, bevezette a fizetős internetes közvetítéseket és vezetősége alatt foglalta el a balettigazgatói posztot a francia balett-sztár, Manuel Legris. Szemére vetették ugyanakkor a műsorterv visszafogottságát és támadás érte a személyzeti ügyekben is, miután 2014-ben két karmester, a francia Bertrand de Billy és Franz Welser-Möst zeneigazgató is elhagyta az intézményt.

Ide kapcsolódik:
Egy újabb dilettáns kap operaházat?

A látványos eredmények dacára támadták Dominique Meyert azért is, mert túl kevés nemzetközi jelentőségű, illetve új produkciót hozott létre. Meyer, aki szeretett volna megkezdeni harmadik ciklusát is, 2020-tól Bogdan Roščićnak, a Sony Classical elnökének adja át a helyét.

Promóció

Stream és színház

X
X