Papageno Radio
Intermezzo Elárverezik Vincent van Gogh revolverét

Elárverezik Vincent van Gogh revolverét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A párizsi Drouot aukciós ház eladásra kínálja azt a 7 mm-es, Lefaucheux márkájú revolvert, amellyel Vincent van Gogh, a világhírű holland festőművész 1890. július 27-én magányos sétája közben mellen lőtte magát, és két nappal később meghalt – írja a 24.hu.

A pisztoly sokáig az amszterdami Van Gogh Múzeumban volt látható, és korábban soha nem is cserélt még gazdát. A fegyvert június 19-én árverezik el, ami várhatóan 40 és 60 ezer euró közötti leütési áron fog elkelni.

Van Gogh fegyvere – forrás: artnet News

A Senki többet? című blogunkon megjelenő írásokban a világ és Magyarország műkereskedelmének történéseiről, érdekességeiről, furcsaságairól, ennek a különleges, sokak szemében gyakran érthetetlenül hatalmas pénzeket mozgató piacnak a kulisszatitkairól esik szó. Martos Gábor, a blog szerzője 2011-ben (Magyarországon elsőként) szerzett tudományos fokozatot a műkereskedelem elméleti kérdéseinek témaköréből. Korábban több könyvében is összefoglalta ebbéli ismereteit: Műkereskedelem – Egy cápa ára című kötete 2013-ban, „Ilyet én is tudok” – Sokmilliós művek kalapács alatt című, az absztrakt/nonfiguratív művészet műtárgypiaci jelenlétét taglaló írása pedig 2018-ban jelent meg. Akit tehát érdekel ez az izgalmas világ, tartson vele itt is; rengeteg tényt, adatot, elemeznivalót fog kapni, amelyekből aztán ki-ki levonhatja magának a számára érvényes tanulságokat.

(Via 24.hu)

Promóció

Stream és színház

X
X