Papageno Radio
Intermezzo Először nyílik nagyszabású kiállítás Natalja Goncsarova műveiből Londonban

Először nyílik nagyszabású kiállítás Natalja Goncsarova műveiből Londonban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Natalja Goncsarova (1881-1962) orosz festő műveinek első nagy-britanniai retrospektív kiállítása nyílik meg június 6-án a londoni Tate Modernben.

Goncsarova már pályafutása elején jelentős hírnévre tett szert, mindössze 32 évesen az orosz avantgárd egyik vezető alakjává vált egy 1913-as nagyszabású moszkvai kiállítással – olvasható a múzeum honlapján.

Ide kapcsolódik:
Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a londoni Tate Modernben

Később Franciaországba költözött, ahol jelmezeket és díszleteket tervezett Szergej Gyjagilev társulata, az Orosz Balett számára. Goncsarova élete hátralévő részében Párizsban élt, a francia főváros nyüzsgő művészeti szcénájának egyik kulcsfigurájaként.

Goncsarova mindenekelőtt festő volt, de munkássága műfajilag igen változatos: készített vallási témájú, monumentális festményeket, kipróbálta magát az avantgárd filmművészetben és moszkvai, valamint párizsi divatházaknak is tervezett. Merész és innovatív munkái hatással voltak a 20. század művészeti mozgalmaira.

A londoni Tate Modern szeptember 8-ig látogatható kiállítása Goncsarova különböző inspirációs forrásait – az orosz nép- és textilművészettől a modernizmus legfrissebb trendjeiig – mutatja be. A tárlaton szereplő alkotások többségét soha nem állították még ki Nagy-Britanniában.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X