Papageno Radio
Intermezzo Ismét megrendezik a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált

Ismét megrendezik a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Harmincötödik alkalommal rendezik meg idén a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, amelynek július 12. és 21. között ismét Szombathely ad otthont.

A Filharmónia Magyarország ügyvezetője, Szamosi Szabolcs elmondta: a karmesterkurzust Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Liszt-díjas karmester vezeti, a szeminárium növendékei együtt dolgozhatnak a Savaria Szimfonikus Zenekarral. Elmondta: az idei Bartók szemináriumnak a korábbi évek gyakorlatától eltérően valóban nem lesznek hangszeres mesterkurzusai. Szavai szerint ezek iránt a kurzusok iránt is nagy volt az érdeklődés, több országból lettek volna rá jelentkezők, de az átalakuló finanszírozás bizonytalanságai miatt nem tudták a kurzusokat időben megszervezni.

Ide kapcsolódik:
Szamosi Szabolcs lesz a Capriccio vendége

Hamar Zsolt ismertetése szerint a karmesterkurzus középpontjában idén két Bartók-táncjáték, a Csodálatos mandarin és a fából faragott királyfi, valamint Bartók első hegedűversenye áll, alá, ezeket vezényelhetik majd a fesztivál záró koncertjén egymást váltva a növendékek.

Ide kapcsolódik:
Hatásos, értelmezhető, vitatható - Miskolcon debütált Hamar Zsolt Kékszakállúja

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója szerint a zenekar számára is fontos, hogy segítségére lehetnek a fiatal karmestereknek és zenészeknek. A Bartók fesztivál nyitókoncertjén az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) dísztermében Bartók Román népi táncok című művének átiratát és a Divertimentót, valamint Bach d-moll zongoraversenyét és a-moll fantázia és fúga című művének átiratát hallhatja a közönség a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara és Kovács Gergely zongoraművész előadásában, Hamar Zsolt vezényletével.

 A fesztivál részletes programja ide kattintva érhető el.

Az újdonságokhoz tartozik, július 13-án és 14-én a Főtéri Zenés Esték keretében Kőszeg is bekapcsolódik egy-egy programmal a fesztiválba.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X